Преди десетина дни някои от най-висшите военнослужещи в алианса на НАТО са пътували до тайно място на полско-украинската граница, за да се срещнат с главния военен командир на Украйна генерал Валерий Залужни на среща, която е обявена за "военен съвет", пише в. "Гардиън".

Това не е била обикновена дискусия: Залужни е взел със себе си целия си команден екип за около 300-километровото пътуване от Киев. Целта на петчасовата среща е била да се помогне за коригиране на военната стратегия на Украйна - на първо място в дневния ред е бил въпросът какво да се прави със спирането на напредъка на украинската контраофанзива, както и бойните планове за предстоящата изтощителна зима и дългосрочната стратегия, тъй като войната неизбежно ще продължи до 2024 г.

Особено забележително е било присъствието не само на военния ръководител на НАТО, американския генерал Кристофър Каволи, но и на адмирал сър Тони Радакин, най-високопоставения британски военен, който сега е признат във Вашингтон и Киев като все по-важен участник в подпомагането на Украйна да преодолее руските нашественици.

Това не е бил и първият подобен разговор. До срещата на границата се е стигнало отчасти след като Радакин е пътувал без британски министри за Киев, където е провел необявена 45-минутна среща с украинския президент Володимир Зеленски, чиято цел, според източници от отбраната, е била да се разбере по-добре стратегията на Украйна и как Западът може да помогне.