Този факт не е изненадващ, но все пак е многозначителен: бившият генерал и външен министър Колин Пауъл разкритикува остро президента Тръмп тъкмо сега, когато хиляди американци протестират срещу расизма. Причината: агресивните му изказвания относно протестите. Пауъл обяви, че на изборите през ноември ще подкрепи кандидата на Демократическата партия Джо Байдън.

"Тръмп се отдалечи от конституцията на САЩ"

83-годишният Пауъл е републиканец също като Тръмп. По времето на първия мандат на Джордж Буш младши (2001-2005) той беше външен министър.

"Ние имаме конституция и всички трябва да я спазват. А нашият президент се отдалечи от нея", каза той пред телевизия CNN.

"Той лъже през цялото време; още в деня на избирането си започна да лъже", допълни Пауъл по адрес на Тръмп.

Гневният отговор на президента не закъсня.

"Дървенякът Колин Пауъл е отговорен за това, че се замесихме в катастрофалните войни в Близкия изток. Не беше ли Пауъл този, който твърдеше, че Ирак имал оръжия за масово унищожение? Такива нямаше, но въпреки това се тръгна на война", написа в Туитър американският президент Тръмп.

И както често досега засегна болезнен нерв в американското общество. Обвиненията срещу Пауъл по повод войната в Ирак, действително, не са без основание. Но самият Доналд Тръмп още през 2002 година беше сред онези, които подкрепяха похода на САЩ срещу Саддам Хюсеин.

Фактът, че Тръмп избра Туитър като сцена за публичната си разправа с Пауъл се дължи на следното: Колин Пауъл е чернокож, а и се ползва все още с голямо уважение в консервативно-военните кръгове на САЩ.

Те няма да гласуват за Тръмп

И други известни републиканци обявиха тези дни, че на президентските избори през ноември няма да гласуват за Доналд Тръмп. Сред тях са бившият американски президент Джорд Буш младши, както и сенаторът и бивш кандидат-президент Мит Ромни.

Критики срещу Тръмп изрази и бившата външна министърка Кондолийза Райс, която препоръча на Тръмп по-рядко да се изявява в Туитър, но по-често да проявява истинско съпричастие с народа.

Двамата бивши говорители на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън и Джон Бонър, както и Джон Кели - бившият началник на кабинета на Тръмп, засега също не дават сигнал, че смятат да го подкрепят.

Гвардията от известни републиканци, които се дистанцират от сегашния президент, става все по-голяма.

Текстът е публикуван ТУК