Европейските производители на боеприпаси предупредиха, че зависимостта от китайския памук, използван в производството на барут, застрашава способността им да разширят производството, тъй като западните страни се надпреварват да подкрепят претоварената армия на Украйна.

Памучните линтери, страничен продукт и основна съставка, необходима за производството на нитроцелулоза, се използват в артилерийските снаряди и други експлозиви.

Търсенето на боеприпаси рязко нарасна, тъй като Украйна изразходва много снаряди във войната си срещу Русия. Но доставчиците на отбранителни продукти изпитват затруднения да увеличат производството си поради ограничения във веригата за доставки на различни суровини, включително нитроцелулоза, известна още като "оръжеен памук".

Водещи производители на оръжия, сред които шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е прекалено зависима от линтери от Китай, на който се пада малко под половината от световната търговия.

Армин Папергер, главен изпълнителен директор на Rheinmetall, водещ производител на боеприпаси, заяви пред "Файненшъл Таймс", че Европа разчита на Китай за "повече от 70 %" от памучните нишки.

"Съществува риск [Китай да спре да предоставя памучните влакна по геополитически причини]. И това е причината да купуваме колкото се може повече, за да запълним запасите си", каза той.

ЕС има за цел да увеличи производството на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт до 1,4 млн. годишно, за да попълни запасите на държавите членки, които бяха изчерпани, за да помогне на украинските въоръжени сили да се справят с по-големите производствени мощности на Русия. ЕС стартира фонд на стойност 2 млрд. евро за насърчаване на европейското производство на взривни вещества.

"Съществува огромен недостиг на [нитроцелулоза], което предизвиква трудности в други сектори на индустрията", казва друг ръководител на отрасъла.

"Недостигът само подчертава необходимостта от засилване на реакцията и способността на отбранителната промишленост на Европейския съюз да осигури навременни доставки на боеприпаси и ракети в Европа."

Европейските лидери изтъкнаха недостига на барут. "Всички ние осъзнахме необходимостта да се изправим пред недостига на някои компоненти, особено на барут", заяви френският президент Еманюел Макрон през март след среща на основните поддръжници на Украйна.

По данни на Международния търговски център на Китай се пада почти половината от целулозата от памучен линтер, търгувана в световен мащаб. Сред най-големите вносители на материала са Германия, Швеция и Белгия.

Компаниите предупредиха, че ще бъде трудно бързо да се увеличи производството на взривни вещества, докато са зависими от китайски източници, и че има опасност Китай да ограничи износа на материала, ако отношенията се влошат.

Saab заяви, че "[зависимостта от Китай] може да представлява повишен бъдещ риск, тъй като ние и индустрията увеличаваме капацитета и производството в Европа", като същевременно подчерта, че понастоящем няма проблеми по веригата за доставки.

Притесненията относно доставките на памучен линтер идват в момент, когато Германия и други европейски държави се стремят да диверсифицират и да "намалят риска" при доставките на важни материали от Китай, който в продължение на десетилетия беше евтина и надеждна дестинация за аутсорсинг.

Русия, която също увеличава производството си на боеприпаси, през последните две години е увеличела вноса на нитроцелулоза от Китай. Нейните покупки от Китай са скочили от 3,4 млн. долара през 2022 г. до 7,18 млн. долара през първите 10 месеца на 2023 г., според данни за вноса, разгледани от Кралския институт за обединени услуги на Обединеното кралство.

Saab заяви, че в дългосрочен план на компаниите може да се наложи да обмислят алтернативни начини за производство на критични материали, за да осигурят "екосистемата за боеприпаси" на Европа. Въпреки че се работи по производството на целулоза от дърво, компанията заяви, че това все още не е в процес на производство.

Ръководителят на шведската група Микаел Йохансон заяви наскоро, че нитроцелулозата е пример за това как отбранителните компании ще трябва да изградят нови вериги за доставки в един "многополюсен свят", в който "няма да присъства само западният ред, основан на правила". Той добави: "Трябва да помислим за държави със сходно мислене и с кого можем да работим в дългосрочен план, на кого можем да се доверим."

Британската компания BAE Systems, която снабдява въоръжените сили на Обединеното кралство с боеприпаси, заяви, че макар и да има достатъчно запаси от суровини за производството си, тя е "наясно с потенциалните опасения, свързани с бъдещата наличност на нитроцелулоза", и активно работи с партньорите си за осигуряване на бъдещи доставки.

Rheinmetall, чието дъщерно дружество Nitrochemie произвежда нитроцелулоза, потвърди, че обмисля създаването на звено за производство на линтери в Долна Саксония като част от нов обект за производство на боеприпаси.

Папергер заяви, че компанията е натрупала тригодишен запас от линтери след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, а доставките продължават "всеки месец от Китай".

"Но въпросът е, че Европа трябва да бъде независима в дългосрочен план", добави той.

Кристиан Мьолинг, ръководител на Германския съвет за външна политика по въпросите на сигурността и отбраната, заяви, че нитроцелулозата е "евтин химически продукт", а производството на една от ключовите ѝ съставки отдавна е изнесено на места като Китай.

"Ако искате да разширите производството на боеприпаси, не става въпрос само за суровини, а и за изграждане на нови производствени обекти, което в зависимост от стандартите може да отнеме между шест месеца и две години", казва той.