Китай възнамерява да заема все по-централно място на международната арена и да съдейства за премахване на проявите на хегемонизъм по света, на опитите за господство на определени страни над други чрез сила и принуда. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин, предаде ТАСС.

"Все по-уверено заемаме централно място на световна сцена и вече получихме признание от международната общност като страна, която има конструктивен принос за поддържането на мира в целия свят", отбеляза Си в речта си по случай 40 години от началото на политиката на реформи и отваряне.

"Активно съдействаме за формирането на отворена световна икономика, на човечество с обща съдба, съдействаме за преобразуванията в системата на глобално управление, следваме неизменен курс под лозунга за борба с хегемонизма и политиката на потискане с власт", каза той.

Си Цзинпин отбеляза, че през последните 40 години Китай постоянно е осъществявал самостоятелна и независима стратегия, защитавайки общоприетите международни принципи и справедливия характер на взаимоотношенията между различни страни. "Китай постоянно ще допринася за всеобщото мирно развитие, като се осланя на натрупаната мъдрост и знания, на националните проекти и собствената си сила", заяви китайският лидер.

Си подчерта, че висшето ръководство на Китай изключва възможността страната да се развива в ущърб на други държави, както и опасността с укрепването на националната сила да се появят хегемонистки настроения.

"По пътя на прогреса сме задължени да носим високо знамето на мира, развитието и взаимноизгодното сътрудничеството, твърдо да защитаваме мира в целия свят, да решаваме задачите на дипломатическата стратегия за осигуряване на всеобщо развитие, да формираме международни отношения от нов тип въз основа на взаимно уважение, равноправие и справедливост", посочи Си.

"Китай никога няма да жертва интересите на други страни заради собственото си развитие, едновременно с това в никакъв случай няма да се отказваме от законните си права", заяви той.

Имайки предвид този политически курс, Пекин възнамерява да укрепва националните си въоръжени сили за отбранителни цели. "Развитието на Китай не е заплаха за нито една чужда държава. Никога няма да се стремим към хегемония, каквото и ниво на процъфтяване да постигнем", обобщи той.