ДПС не са част от сглобката, но не можем да им се сърдим, докато подкрепят приоритетите ни - дори това да е техният пиар. Това заяви пред NOVA съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"От самото начало има голяма близост между ГЕРБ и ДСП - това е очевадно за всички. Ние на 6 октомври трябва да гласуваме Конституцията. Това, което виждаме като заявка от ДПС, е, че те подкрепят тези реформи. Защо, как и какво - това са въпроси към тях. Те не са част от сглобката, но докато подкрепят нашите приоритети, ние не можем да се сърдим на техния пиар. Ако те са решили, подкрепяйки нашите приоритети за върховенството на закона, да си го взимат като някакъв пиарски кредит, това си е тяхно право. Наша цел е да следим, че приоритетите, които сме задали, се следват", коментира бившият премиер и продължава:

"За съжаление, така е направена нормативната уредба, че когато ти трябват 160 депутати, ти трябва да имаш 160 депутати. Ако искаме да направим реформата, която сме толкова много бленували, в съдебната власт, трябва да има 160 депутати". 

По думите му "Възраждане" са абсолютно деструктивни - "с тях нямаме даже никакво поле за разговор".

"ИТН са абсолютно деструктивни също. Те даже сега, когато стоят заедно, аз не мога да ги различа - кое е "Възраждане", кое е ИТН, вече губя представа. Така че щем или не щем, трябва да стигнем до тези 160 депутати", добави Петков.

Той обясни, че всеки министър, който трябва да бъде сменен, трябва да бъде със съгласието на двете партии, когато дойде времето за ротацията в кабинета, защото такава е била уговорката с ГЕРБ.

Експулсирането на руските свещеници

"За съжаление, отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България. И след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха", каза съпредседателят на ПП.

По думите му е пропуск на ДАНС, че архимандрит Васиан и другите двама служители на руската църква, са експулсирани едва сега, а не по-рано.

"Ако днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин - реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби", подчерта той припомняйки, че РСМ обяви архимандрита за руски шпионин.

И допълни: "Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално. Така че - наистина е пропуск. Радвам се, че сега са установили и са направили правилните действия. Но това не може да бъде след 5 години - един шпионин на чужда държава да оперира под прикритие и чак сега да бъде осъзнато".

На въпрос би ли имал доверие на свещениците, които Русия ще изпрати в България, той посочи: "Надявам се да бъдат добре проверени, знаейки за тази грозна постъпка - да използват едни позиции, на които хората имат доверие, за чужди служби. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива".

"Лошото е, че България пак почва да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно. Българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема", категоричен е той.

За Шенген

Направили сме много сериозна програма да се борим България да влезе в Шенген през декември, обяви Петков.

етков коментира, че след приемането на антикорупционния закон, с който съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две, са се увеличили шансовете ни за промяна на мнението на Нидерландия. Говорим за декември в този момент, посочи той.

По думите му сега въпросът е с Австрия. Прекарах миналата седмица три часа с представители на техния парламент, заминавам в края на тази седмица отново, академик Николай Денков отива там през октомври, добави Петков.