Събитията от последните дни показват колко спонтанно е било споразумението на Владимир Путин и Александър Лукашенко Евгений Пригожин да "замине за Беларус", пише руската служба на Би Би Си. Какво ще правят там организаторът на бунта на 23-24 юни и неговите съмишленици, все още не знаят нито самите руски власти, нито анализаторите - основателят на ЧВК има малко връзки с Беларус и нейните власти. Засега Лукашенко е възложил на министъра на отбраната да проучи опита на бойците на "Вагнер" на фронтовата линия - при това Беларус не възнамерява да воюва с никого.

21 години след първото ръкостискане

"Двамата президенти наистина са се договорили, че президентът Лукашенко ще посредничи за разрешаване на ситуацията. Факт е, че Александър Григориевич се познава лично с Пригожин отдавна, от около 20 години, и това беше негово предложение по лична инициатива, което беше съгласувано с президента Путин" - така говорителят на руския президент Дмитрий Песков обясни намесата на беларуския президент в опита за метеж, организиран от ЧВК "Вагнер".

Всъщност "личното познанство" на Лукашенко и Пригожин е леко преувеличение. Според публикациите на "Московский Комсомолец" и "Аргументы и Факты" Пригожин и Лукашенко може би са се срещнали в началото на 2000 г. в петербургския ресторант New Island. Той е отворен от Пригожин, а Путин приема там няколко важни гости - например президентите Жак Ширак и Джордж Буш-младши. По време на тези срещи Пригожин е изпълнявал и ролята на сервитьор. Това е и мястото, където Путин вечеря с Лукашенко през 2002 г. Лукашенко толкова харесал обслужването, че благодарил на Пригожин и му стиснал ръката.

Снимка: Telegram

Това е било мимолетно познанство, казва пред Би Би Си политическият анализатор Артьом Шрайбман, и между тях не е имало нищо особено, което да се споменава.

Но през 2020 г. двамата се превърнаха в герои на една от най-странните политически истории на годината.

Туристи в еднообразно облекло

В края на юли 2020 г. държавната информационна агенция БелТА, позовавайки се на службите за сигурност, съобщава, че в Беларус е разкрит заговор: около двеста "бойци са пристигнали там, за да дестабилизират ситуацията по време на предизборната кампания". Те привлекли вниманието с "нехарактерното за руските туристи поведение и еднообразно облекло в стил милитари".

"Не са пиели алкохол, не са ходили по никакви увеселителни заведения, държали са се настрана, стараейки се да не привличат внимание", изброява "БелТА" странностите в поведението на гостите от Русия.

32 души от групата бяха задържани, а разгневеният Лукашенко ги нарече "бандити", говори за "мръсни намерения" от страна на Русия - и поиска обяснения. Той по начало беше убеден, че тези хора са изпратени в Беларус, за да дестабилизират ситуацията преди президентските избори на 9 август 2020 г.

Скоро се оказа, че на "бандитите" изобщо не ги интересува Беларус, те са от ЧВК "Вагнер" и през Минск и Истанбул се насочват към Африка. В същото време те са "следени" от украинските специални служби, които планират да приземят самолета им в Киев - някои от бойците са участвали в окупацията на Донецка и Луганска област през 2014 г.

Снимка: AP/БТА

Тогава Лукашенко и Пригожин бързо се разбраха, че нямат намерение да се нападат взаимно, и си размениха задочно комплименти. Пригожин пожела на беларуския президент всичко добро, а последният в отговор нарече създателя на ЧВК "Женя". В интервю с украинския журналист Дмитрий Гордон Лукашенко заяви, че е в най-приятелски отношения с "Женя".

"Тъжно ми е, че той се занимава с тези вагнеровци, но той е играчка в ръцете на други хора", каза Лукашенко през 2020 г. - Не той [взема решенията], а само малко по-високостоящи, заместник-министри".

На 23 май 2021 г. беларуските сили за сигурност принудиха самолет на Ryanair, летящ от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. На борда му се намираха арестуваните тогава опозиционери Роман Протасевич и София Сапега.

"Слава, слава на Лукашенко! Уважавам го, прекланям се, подкрепям го с цялото си сърце. Велик човек, който спря мръсниците и не им позволи да му пикаят в лицето. Спешно трябва да се променят всички закони в Беларус и Протасевич да бъде разстрелян като куче" - така Евгени Пригожин коментира инцидента (цитат от свързания с него канал в Telegram "Шапка Пригожина").

Разпънете палатките си

Що се отнася до самия Пригожин, през последните часове той не се е появявал и не е казал нищо ново за себе си.

На 27 юни Александър Лукашенко потвърди, че Пригожин се намира в Беларус. Неговият самолет Embraer Legacy 600 (номерът на самолета е същият като в документите за санкции на САЩ), както и придружаващият го самолет, наистина кацнаха в Минск същия ден.

Няколко канала в Telegram съобщиха, че Пригожин е бил забелязан в хотел Green City в покрайнините на Минск. По едно и също време вечерта на 27-ми двата самолета са излетели от Минск и са полетели към Москва; не е известно дали Пригожин е бил на борда или не.

Що се отнася до наемниците от ЧВК "Вагнер", на 27 юни Лукашенко заяви: "Предложихме им едно от изоставените военни поделения. Заповядайте - има ограда, всичко е там. Опънете си палатки. Ще им помогнем с каквото можем. Докато решат какво да правят".

Лукашенко уточни, че бойците от "Вагнер" ще трябва да се оправят сами и за своя сметка.

Снимка: Скрийншот/Telegram

Руският президент Владимир Путин препоръча на наемниците от ЧВК или да подпишат договор с Министерството на отбраната, да се приберат у дома или да заминат с Пригожин за Беларус. Към момента няма информация за масово преминаване на руско-беларуската граница от страна на наемниците.

Твърде много обратни завои

"Дали те [бойците от "Вагнер"] ще дойдат в Беларус, за колко време. Може би просто ще открият юридическо лице. Или пък ще имат междинна база тук. Или може би тази сделка ще се разпадне напълно - все още не знаем нищо от това", казва Артьом Шрайбман пред Би Би Си.

Според него броят на "обратните завои", които могат да се случат, е твърде голям, за да се правят заключения.

От публичните изявления на Лукашенко можем да заключим, че самият той все още не е наясно какво да прави с хората от частната военна компания. Както и в Русия, в Беларус тяхното съществуване не е законово регламентирано, а беларуският Наказателен кодекс предвижда до седем години лишаване от свобода за наемничество.

Така например на среща с министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин на 27 юни Лукашенко заяви, че наемниците могат да помогнат на беларуската армия с опита си от боевете на фронтовата линия с помощта на безпилотни самолети.

"Те ще ни разкажат за оръжията: кое е работило добре, кое не. И за тактиката, и за оръжията, и за това как да се атакува, как да се защитава. Това е безценно. Това е, което трябва да вземем от вагнерианците", каза Лукашенко.

Той увери, че войниците на ЧВК няма да охраняват тактическите ядрени оръжия, доставени на Беларус от Русия. И не изключи възможността наемниците да се присъединят към беларуските въоръжени сили (в страната има както задължителна наборна военна служба, така и служещи по договор).

"Както Хренин каза: "Бих могъл да използвам такова подразделение в армията. Съгласен съм. Говорете с тях", заяви Лукашенко.

"Режимът на Лукашенко получава възможност да се включи в съмнителни, но изключително печеливши бизнес проекти на Пригожин в Африка. Вероятността от нови западни санкции ще се увеличи. Рискът Беларус да бъде въвлечена във война и удари по територията на страната само ще нарасне", пише политическият коментатор Александър Фридман.

В същото време Фридман отбелязва: "Предположенията, че хората на "Вагнер" ще се опитат да измият "срама на бунтовници" чрез настъпление срещу Киев от Беларус, будят недоумение". Според него това означава, че след това Минск ще се окаже пълноправен участник във войната.

Снимка: Скрийншот от Телеграм

В сряда украинският президент Владимир Зеленски заяви, че е малко вероятно подразделенията на ЧВК "Вагнер" да заплашват Украйна от територията на Беларус.

"Не мога да кажа доколко те ще заплашват някого на територията на Беларус, защото мисля, че този контингент няма да е много голям", каза Зеленски, цитиран от в. "Украинская правда".

Зеленски обясни, че по негова информация значителна част от вагнеровците са били унищожени в сраженията и че украинската армия контролира ситуацията на северната граница.

Полският президент Анджей Дуда нарече събитията "много негативен сигнал". А министър-председателят на страната Матеуш Моравецки обеща, че беларуско-полската граница ще бъде допълнително укрепена.

Според анализатори от Американския институт за изследване на войната Беларус няма да се превърне в сигурно убежище за бойците на Пригожин, ако Кремъл окаже натиск на Минск. Анализаторите предполагат, че онези вагнеровци, които откажат да се присъединят към редовната армия на Руската федерация, в крайна сметка ще бъдат преследвани от руските власти, включително и по наказателния член за държавна измяна.