Хиляди бразилци, които подкрепят бившия президент Жаир Болсонаро, нахлуха във Върховния федерален съд, президентския дворец и Националния конгрес на 8 януари, което много напомняше на въстанието в американския Капитолий през 2021 г. Групите успяха да пробият полицейските барикади по главния булевард на столицата Бразилия и да щурмуват сградите, да повредят мебели, да разбият прозорци и да унищожат произведения на изкуството. Докато те отприщваха хаоса в столицата, Болсонаро си стоеше на сигурно във Флорида, където живее неговият съюзник, бившият американски президент Доналд Тръмп. Инцидентът предизвика обвинения, че действията на Болсонаро са разпалили пламъците на несъгласието и в крайна сметка са довели до бунта.

Кои са протестиращите и какво искат?

Протестиращите са твърди привърженици на Болсонаро, някои от които направиха лагер пред генералния щаб на армията в Бразилия, откакто Болсонаро загуби президентските избори на 30 октомври и не прие за действителни резултатите от надпреварата. Други пътуваха до Бразилия за уикенда с автобуси. Те настояват за военна намеса, която да свали от власт новоизбрания президент Луиз Инасио Лула да Силва, твърдейки, че той е крадец, който ще доведе страната до комунизъм, и за връщане на Болсонаро на власт.

Как Бразилия стигна дотук?

През цялото време на управлението си Болсонаро сипеше огън и жупел по съдиите от Върховния съд за това, че са започнали разследвания, насочени срещу него и неговите съюзници. Той многократно посочваше съдията Алешандри де Мораис, който ръководеше изборния орган по време на вота, и в един момент тласна Бразилия към ръба на институционална криза, като заплаши да не се подчинява на всяко бъдещо решение на де Мораис.

Болсонаро също така сееше съмнения относно надеждността на електронните машини за гласуване, след което отказа да признае поражението си. След поражението той до голяма степен изчезна от полезрението, въпреки че веднъж се обърна към поддръжниците си, за да им каже, че имат силата да влияят и че той контролира въоръжените сили. Привържениците му се надяваха, че Болсонаро или въоръжените сили ще се намесят, за да отменят резултатите от вота.

Какво твърди Болсонаро за системата за гласуване на изборите?

Болсонаро настояваше електронната система за гласуване да разполага с печатна разписка, за да се даде възможност за одитиране, но долната камара на Националния конгрес през 2021 г. гласува против предложението му за тази промяна, а изборните органи твърдят, че резултатите вече могат да бъдат проверени. Експертите по сигурността смятат, че електронното гласуване е по-малко сигурно от ръчно маркираните хартиени бюлетини, тъй като не оставя подлежаща на проверка от оторизирано лице хартиена следа. Бразилската система обаче се следи внимателно и от приемането ѝ през 1996 г. досега местните власти и международните наблюдатели не са открили доказателства за използването ѝ за извършване на измами.

След изборите през 2022 г. Болсонаро и партията му подадоха молба до избирателния орган да анулира милиони гласове, подадени на повечето машини за гласуване, които са имали софтуерен бъг - машините не са имали индивидуални идентификационни номера във вътрешните си протоколи. В искането не се посочваше как грешката може да повлияе на резултатите, а независими експерти заявиха, че тя няма да подкопае надеждността на вота по никакъв начин. Председателят на избирателния орган бързо отхвърли искането и наложи многомилионна глоба на партията за това, което той нарече недобросъвестно усилие.

Какви са връзките на Болсонаро с Тръмп и неговите съюзници?

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше един от малкото чуждестранни съюзници на Болсонаро и Болсонаро често възхваляваше лидерството на американския си колега, като дори публикуваше снимки, на които гледа обръщенията на Тръмп.

Болсонаро и синът му Едуардо, който е депутат, посетиха Тръмп в Мар-а-Лаго и двамата присъстваха на вечери в дома на Стив Банън. Дългогодишният съюзник на Тръмп застана зад твърденията на Болсонаро за електронната система за гласуване преди вота през октомври, а след въстанието на 8 януари в Бразилия нарече протестиращите "бразилски борци за свобода'' във видеоклип в социалните мрежи.

Едуардо Болсонаро неколкократно е посещавал Конференцията за консервативно политическо действие в САЩ, позиционирайки се като международно лице на дясното движение, ръководено от баща му, и установявайки контакти с американските си колеги. Джейсън Милър, бившият стратег на кампанията на Тръмп, също се срещна с Едуардо в Бразилия. В навечерието на въстанието на 6 януари в Капитолия на САЩ Едуардо беше във Вашингтон и се срещна с Иванка Тръмп и главния изпълнителен директор на "Май Пилоу" Майк Линдъл.

След като Тръмп изгуби при опита си за преизбиране, тогавашният президент Болсонаро изчака пет седмици, преди да признае победата на Джо Байдън, и беше един от последните световни лидери, които направиха това.

Защо Болсонаро е в САЩ?

Болсонаро отлетя за Флорида два дни преди встъпването в длъжност на Лула на 1 януари, когато отиващият си президент традиционно връчва президентската лента на своя приемник. Вместо това Болсонаро се настани временно в дома на бразилски бивш боец по смесени бойни изкуства край Орландо. Той не е уточнил причините за заминаването си, а анализатори предполагат, че това е опит да избегне евентуално съдебно преследване във връзка с няколко текущи разследвания, насочени срещу него, обвинения от поддръжници, че не е мобилизирал въоръжените сили или отговорност за действията на поддръжниците му.

Превод Пламен Йотински (БТА)