Спорът с датата за провеждане на парламентарните избори вече официално стигна до експертите от Оперативния щаб и експертите в борабат с коронавируса. Основните представители на лекарската гилдия бяха повикани за консултация от президента Румен Радев. Причина за това е рискът за здравето на гласоподавателите.

Първоначално Радев настоя за първата възможна дата - 28 март. Предложението срещна критики заради липсата на съгласуване със здравни специалистите. Последва консултация в при държавния глава, след която стана ясно, че той е склонен да промени първоначалното си решение.

В отговор премиерът Бойко Борисов обвини Румен Радев, че "търси оправдания":

"28 март са изборите, няма защо да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите. Ако е искал да ги отменя, това е в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно, защото такъв човек в света няма".

Медийни публикации през последните часове изнесоха информацията, че екипът на президента Радев вече обсъжда ново предложение - за парламентарните избори на 18 април - седмица преди Цветница и две преди Великден.

По Конституция гласуването трябва да бъде в неделя. Така законът дава общо 9 възможни дати, като първата е 28 март, а последната - 23 май.