Иван Гешев се закле като главен прокурор в зала "Тържествена" съдебната палата. Той положи клетвата върху официалния екземпляр на Конституцията, съхраняван в Народното събрание и предоставен от председателя на парламента Цвета Караянчева.

При встъпването си в длъжност той заяви, че знае, че това ще бъде труден и тежък мандат, но цената е по-добра правова държава.

Гешев обеща повече справедливост за всеки независимо дали е беден или богат и къде живее. Той също увери, че прокуратурата ще бъде по-открита и ще се отвори към проблемите на хората. Гешев благодари на колегите си прокурори и следователи, благодарение, на които бе издигнат за главен прокурор.

"Благодаря на колегите, че ме подкрепиха в последните трудни месеци. Аз съм главен прокурор вече благодарение на тези хора. Ние показахме какво можем, когато имаме обща цел. Ще се справим с това, което предстои. А предстои да оправдаем очакванията на хората, които ни плащат заплатите - гражданите - за справедливост. Прокуратурата ще стане по отворена към проблемите и болките на хората и ще стане по-динамична. Това ще стане, ако виждаме партньор в институцията, а не поемем лесния път, избран от някои други. Може да постигнем това, само ако защитаваме прокуратурата от политически атаки и дестабилизация. Знам, че ще е трудно и тежко, но цената си заслужава - една по-добра и правова държава. Сигурен съм, че ще постигнем това", каза в първото си слово като главен прокурор Иван Гешев.Той отбеляза, че прокуратурата може да върви с малки крачки, но никога назад. "Трябва да помним думите на Апостола на свободата Васил Левски "дела трябват, а не думи", допълни Гешев.

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Бившият главен прокурор и новоизбран председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пръв взе думата за изказване и предаде поста на приемника си. Той заяви, че държавното обвинение е било обект на атаки - както от страна на политици, така и на магистрати, които са оправдавали собственото си бездействие с други.

"За мен бе огромна чест и предизвикателство. Благодаря, колеги, за усилията и спечелените битки. Може би трябва да благодарим и на онези, заради чиито лични битки, ние станахме по-силни. Първото предизвикателство към Вас, г-н Гешев, са започналите т.нар. консултации за т.нар. промяна в конституцията. Надявам се, че те не целят евтин пиар. Каквито и да са тези дебати, прокуратурата ще остане в съдебната власт, само така тя може да работи без да е подчинена на политически интереси. Това, което мога да Ви кажа, г-н Гешев, е пазете прокуратурата и уважавайте съдиите", заяви Цацаров. Той подчерта, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт, тъй като само така може да работи ефективно и да не е подчинена на политическата конюнктура.

Снимки: Иван Григоров

На тържествената церемония присъстваха шефката на парламента Цвета Караянчева, конституционни съдии, вътрешният министър Младен Маринов и правосъдният Данаил Кирилов, бившите главни прокурори Васил Мръчков и Никола Филчев, шефове на служби, прокурори, членовете на висшия съдебен съвет.

Снимки: Иван Григоров

Не виждам дискусия за конституционни реформи. В момента виждам политически заявки в най общ план, при които се цитира Конституцията. Това коментира пред медиите встъпилият днес в длъжност главен прокурор Иван Гешев на въпрос за позицията му по отношение инициираната от президента Румен Радев дискусия за промени в Конституцията в частта за съдебната власт.

По думите на главния прокурор към момента дебатът за конституционни промени няма тема. Според него дебат трябвало да се прави, когато има конкретна тема, а не, за да изясниш какъв е проблема и дали има такъв. Той допълни, че ще каже позицията си, когато темата на дебата стане ясна.

Иван Гешев каза още, че след Нова година ще сформира Консултативен съвет от изтъкнати юристи към главния прокурор, от които ще бъде поискано становище, когато стане ясна темата на дебата иницииран от държавния глава.

Снимка: Булфото

По думите на Гешев неговият мандат ще бъде най-тежкия, заради очакванията на гражданите за справедливост и атаките срещу прокуратурата, които според него целят нейната дестабилизация, а и в някаква степен унищожението й. Главният прокурор посочи, че атаките са от хора, които са засегнати или се притесняват от закона. Той допълни, че все още не е структурирал екипа от заместници, с които ще работи.

По темата с препоръките на Венецианската комисия по отношение прокуратурата главният прокурор заяви, че в някои от тях има логика, но други сочат не добро познаване на българското законодателство.

За инициираните от правителството промени, които създават института на "независим" прокурор, който да разследва главния прокурор, Иван Гешев коментира, че всички магистрати са независими и базират решенията си на закона, вътрешното си убеждения и доказателствата по делото. По думите му терминът "независим прокурор" е обиден към прокуратурата.

Снимка: Булфото

"Ако консултациите и дебатите при президента, целият дебат, е насочен към това да създаде някаква платформа, за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение", коментира темата с дебата за конституционни промени Сотир Цацаров пред медиите.

Той допълни, че не визира никого с изказването си, а казва какво мисли. По думите му, ако консултациите са насочени за доброто на прокуратурата и на българските граждани обаче, това трябва да бъде приветствано.

 Цацаров съобщи, че още в петък започва работа в КПКОНПИ.