Събота, 8 ч. вечерта местно време. Животът в 16-милионния мегаполис Истанбул замря. Мостовете над Босфора са странно утихнали. По улиците на мегаполиса не се виждат хора. Магазини, заведения, фризьорски и бръснарски салони, бюфети, кина, театри са затворени. Не се виждат и частни автомобили по улиците, предава БТА.

Рядко се движат автобуси. Само влаковете по жп линията Мармарай, която свързва европейската и азиатската част на Истанбул, превозват малкото на брой пътници и се движат на големи интервали.

В хотелските ресторанти не се приемат посетители отвън, обслужват се само гости на хотела, без музика и до 10 ч. вечерта.

16 милионният мегаполис Истанбул втора събота е в плен на 14 часов локдаун, забрана за излизане навън от 8 ч. вечерта до 10 ч. в неделя заради епидемията на коронавируса. Подобна е картината и във всичките 81 области на Турция.

Ограниченията не важат за междуградските автобусни превози и за автобусните превози за чужбина, включително за България, както и за авиополетите. Работят болничните заведения, дежурните аптеки, службите по електрозахранване и водоснабдяване.

Възрастните хора над 65 г. имат право на излизане в уикенда между 10 и 13 ч.,а под 20-годишните - между 13 и 16 ч. Забраната за излизане навън в неделя ще се прилага от 8 ч. вечерта до 5 ч. сутринта.

Частичният локдаун се счита обаче за недостатъчен на фона на критичното нарастване на случаите на COVID-19 - здравните власти съобщиха за 182-ма починали и 30 103 на 28 ноември, които втора седмица надвишават критичния праг.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в петък посочи, че разпространението на епидемията нараства тревожно, защото се омаловажат епидемиологичните мерки - маски, дистанция, дезинфекция - и подсказа, че е възможно да бъдат въведени по-строги мерки, подобни на тези отпреди нормализирането.

Не е изключено да се отиде към по-строг локдаун, затваряне поне в най-критичните градове и области, но това ще стане ясно в близките дни.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу наскоро призова правителството да въведе пълен локдаун (затваряне) поне за 2-3 седмици, за да се овладее епидемията в мегаполиса, който е на първо място сред петте области с най-много заразени и жертви.