Лидерът на "Нормална България" Георги Кадиев най-вероятно ще бъде кандидат-депутат в листа на "БСП за България", след като стана ясно, че няма да е водач. Все още обаче бившият социалист и коалиционен партньор на БСП продължава разговорите, съобщи самият той в интервю за Dir.bg. Кадиев е категоричен, че не се притеснява на кое място в листата ще бъде. Той е убеден, че правилният ход за БСП е бил да издигне отново печелившия си кандидат отпреди пет години - Румен Радев, но подчерта, че това не означава, че трябва да се спестяват критиките към служебното правителство. Финансистът е категоричен, че министърът на енергетиката носи отговорност за кризата с цената на ел.тока и предлага властта да помисли за нов мораториум върху банковите кредити. 

- Г-н Кадиев, ще бъдете ли депутат от "БСП за България" в крайна сметка?

- Разговорите все още продължават. Това, което е ясно към момента, е, че няма да съм водач на листа, тъй като те бяха одобрени. Одобрени са и местата за коалиционните партньори. Просто не е решено окончателно кой коалиционен партньор в коя листа ще бъде.

- Защо не сте сред водачите, местните социалисти в Стара Загора ли не искат коалиционен партньор да води листа?

- Това не е въпрос към мен, а по-скоро към ръководството на БСП. Техните твърдения са, че местните хора настояват да е местен човек. Аз считам, че направихме добра кампания през юли месец, силна кампания. Показахме характер, показахме на ГЕРБ и ДПС в района, които бяха свикнали на беззъби кампании, че се борим за първото място, че имаме идеи как да развиваме района, как да спасим "Марица Изток". Поехме доста ангажименти и свършихме доста работа. И в крайна сметка, запазихме двата мандата, които БСП има там. Надявам се колегите да продължат в същата посока, да не позволяват прекалена "коректност" в кампанията, защото да си коректен не означава да си беззъб. Да си коректен, означава да не говориш лъжи. И ние никога не сме говорили лъжи, нито празни обвинения. В крайна сметка, за мен няма никакво значение на кое място съм. Аз съм бил и девети, и шести, и трети, и четвърти.

- Вие по принцип правите традиционно силна преференциална кампания, имате много преференции винаги, но все пак не може да не сте си говорили с Корнелия Нинова. Тя ли Ви каза, че местната структура държи да не сте Вие водач?

- Това все пак са някакви разговори от кухнята, които не е хубаво да вадим, но общият разговор, който беше - че, да, местната структура държи да има местен водач на листата. И това, което четох по медиите, което обаче на мен не ми беше казано, беше, че считат, че не съм се справил по време на кампанията.

Аз съм абсолютно несъгласен с това нещо. Считам, че се справихме добре. Повече от това аз не мога. Ако някой друг може, нека го докаже. Аз дадох всичко от себе си. И да, Вие сте права, че аз съм по-скоро мажоритарен тип кандидат. Мисля, че умея да дърпам листа напред, умея да правя преференциална кампания - правил съм я, влизал съм преференциално. Не се страхувам от това и в крайна сметка, няма никакво значение на кое място ще бъда.

- Между вас няма конфликт, така ли? Нека това да изчистим.

- Не, не, в никакъв случай. Има едно концептуално различие и то е каква е ролята на коалиционните партньори. Аз смятам, че коалиционните партньори трябва да бъдат равнопоставени и да имат равни права при взимането на решения. Ако ние постигнем това споразумение на равнопоставеност, тогава нямам проблем на кое място ще бъда - и на последно място ще бъда. Ако не го постигнем, просто няма да имаме коалиция.

- В кой регион евентуално ще бъдете, за коя листа разговаряте?

- Предполагам, че в София. Макар че всичко е все още на етап преговори и няма нищо окончателно.

- Но няма да късате с БСП?

- Не, в никакъв случай. Аз считам, че това, което направихме през април като първа крачка за обединяване на лявото пространство, е много положително. Това трябва да се надгражда и трябва да се добавя. Аз разбирам, че в БСП има разбиране, че "тук идват едни хора, те не носят никаква принадена стойност, а пък ни взимат местата в листите". И може би е правилно ние наистина да се доказваме. Няма проблем с това. Нека ме сложат на неизбираемо място, да се боря за преференции - аз съм абсолютно съгласен с това. Това, с което не съм съгласен, е на нас да не се гледа като на равностойни партньори.

Ако искаме другите партии в парламента да ни приемат като равностойни партньори, трябва първо ние вътре в коалицията да се приемаме като равностойни партньори. Ако там това не се случва, и другите няма да ни приемат. Това е единственото ми условие, други нямам.

- А президентската битка през Вашия поглед - БСП сгреши ли, че не издигна партийна кандидатура?

- Не, аз считам, че Румен Радев беше откритие на БСП преди 5 години и когато си спечелил с един кандидат, логиката е да продължаваш да го подкрепяш.

- Само че се накачулиха и доста други подкрепящи го, а ролята на БСП се размива. В този смисъл, президентската кампания няма да дърпа и парламентарната на БСП, което с друг кандидат би се случило, хипотетично?

- Това са си въпроси на БСП, да си ги решава. Нямам никакво желание да влизам във вътрешните проблеми на БСП, нито в проблемите на БСП и президента, ако има такива. Ние, като гражданска платформа "Нормална държава", подкрепяме президента Радев. Хубаво беше той да бъде по-ярък наш кандидат. Хубаво беше да не се накачулят наистина един куп десни, центристки и всякакви други партии на гърба му, но така или иначе, да не забравяме, че той е откритие на БСП, в края на краищата.

И за мен той е кандидатът на БСП отпреди 5 години. Не виждам никаква логика в момента да се втурваме да търсим друг кандидат срещу него, само защото има някакви напрежения. Че има напрежение, има.

Ето, това поведение на областния управител на София, който, като един катаджия в храстите, извадил изпълнителен лист срещу БСП, без да каже през цялото време, че има проблем! Спокойно можеше да се обади и да каже - "вие не сте подали това и това завление, законът ви дава право да не плащате наем, само че трябва да извършите еди каква си процедура". Вместо това, той мълчи шест месеца и на седмия месец вади изпълнителен лист.

- Той се оправдава с предшественика си.

- Той може да се оправдава, добре. То може да е започнало при предшественика като процедура, ама е вървяло при него - шест месеца. Това наистина е поведение на катаджия в храстите, който те чака да сбъркаш, излиза и казва - "сега какво ще правим" и чака да му дадеш 20 лева.

- Така се подават разнопосочни сигнали - електоратът на левицата масово подкрепя Румен Радев и служебното му правителство, сега пък се оказва, че между представители на служебното правителство и БСП има търкания, и така се объркват и вашите избиратели.

- Ами, хубаво, ама качеството на хората в служебното правителство не е еднакво. Фактът, че ние подкрепяме един или друг министър, не означава, че трябва да подкрепяме всички.

- За качеството на хората в служебното правителство отговорността е на президента.

- Да, има неща, в които той е сбъркал. И за мен, например, мерките, които се взеха в областта на енергетиката, уж за успокояване на цените, бяха тотално сбъркани, облагодетелстваха няколко търговци, най-вече чужди, подкрепиха чужди икономики, защото те купиха евтина българска енергия и я изнесоха навън, и това не реши нито един проблем в България, а реши проблеми в чужбина.

И за това нещо някой трябва да носи отговорност. И този някой е в Министерство на енергетиката. При положение, че бяха предупредени, че това ще се случи. То е логично - когато изкараш на пазара евтина енергия и позволиш на чужди търговци, които нямат клиенти в България, да се явят и да купуват, те естествено ще я изнесат, какво да я правят. И как това решава проблема с високите цени в България - никак!

- Как да се реши проблемът?

- Има много възможности, просто трябва да седнат и да мислят с главите си. И сме им показали тези възможности. Едната възможност беше да организират търгове, в които всеки търговец има право да купува енергия в количества, не повече от общото потребление на клиентите си. Защото това предполага, че той първо ще си осигури клиентите и после, ако му остане енергия, ще тръгне да изнася, което те правят масово в момента. Това нещо не го направиха. Да искат нотификация от Брюксел.

Другото нещо, което могат да направят - може да се направи мораториум на банковите кредити. Миналата година го направихме за шест месеца и проработи, помогна на икономиката. Сега в момента, представете си, че сте едно предприятие, което е имало 5000 лева сметка за електроенергия, потребява същата енергия, нищо не се е променило и изведнъж сметката му е 10000 лева, защото цените скочиха двойно за шест месеца. А спрямо август, миналата година, скочиха два пъти и половина. И това предприятие как да издържи?! Неговите приходи не са нараснали с 250%. То тряябва да извади отнякъде кеш, тоест, в момента липсва ликвидност.

И затова, според мен, вече трябва да се намеси и банковата система. Към момента цените в енергетиката са проблем на икономиката, но банковата система я няма, тя не помага по никакъв начин. Ето, тук е ролята на правителството и на Централната банка.

- Предлагате да има отново мораториум върху кредитите?

- Това е стъпка, която бих обмислил много сериозно, ако бях на мястото на правителството. Бих говорил с Централната банка, със самите банки - как това ще се отрази на техните резултати. Защото тяхната възвръщаемост на капитала през 2019 г. беше 12,5%, миналата година беше 6%, тоест техните печалби намаляха двойно, но все пак имат големи печалби - 6% не е малка печалба от капитала, който имаш. И сега, кое е по-важно - да спасим икономиката или да спасим печалбите на банките?

Крачката да се възстановява по 50 лева на мегават/час потребление на фирмите е добра, само че тя изисква актуализация на бюджета, кото кога ще стане? Ще стане януари месец. Освен това не трябва на всички фирми да се връща.

Ето, давам Ви пример - чета вчера, че на медицинските лаборатории приходите им са скочили 4 пъти, а печалбите - 2 пъти заради COVID-тестовете, които правят. Ние и на тях ли трябва да връщаме по 50 лева? Защо? За това, че ми взимат 100 лв. на един тест, който им струва на тях 15 лв.? А в същото време има фирми, които работят на загуба, защото не могат да си вдигнат цената, понеже пазарът няма да приеме, например, ръст на цена на хляба с 30%.

А да не говорим за фирми от типа на "Топлофикация София" и ВиК-та, които купуват енергия на пазарни цени, а продават собствената си продукция, тоест, парно и вода, на регулирани цени. И в момента генерират огромни загуби. На тях трябва да се помага, а не на тези, които са си направили печалби през годината. Трябва да има диференциране.

Има куп мерки, но в момента всички прехвърлят от едната глава на другата - Министерството на енергетиката казва КЕВР да се оправи, КЕВР казва - "ами те ЕСО да намерят решение", ЕСО казва - "ами те ЧЕЗ, Енерго Про и EVN да намерят решение, те пък казват - "ами те търговците да намерят решение". Търговците казват - "банките да намерят решение". И накрая всичките вкупом казват: "Отивайте в Брюксел и говорете".

- Тогава, добре ли се управлява държавата в момента?

- В енергетиката в момента е безвремие и безвластие. Кадрите на ГЕРБ не са мръднали. Абсолютно съм убеден, че саботират правителството, защото те знаят какво може да се направи, само че не го правят. И изведнъж ще видите как утре ГЕРБ ще се върне на власт и веднага ще се намерят решения. Защото решенията ги има, те не са хиляди, не можеш да измисляш топлата вода. Само че не ги приемат.

Решенията трябва да се приемат от Министерството на енергетиката, съответно от Министерския съвет и от КЕВР. Това са двете институции, които трябва да вземат решение. И те са им предложени, само че не ги взимат. Това за мен е лошо управление. Това, че са служебно правителство, че са на президента и т.н., няма никакво значение, защото в областта на цените за свободния пазар нищо не е направено, нула!

- Мръсна дума ли е офшорка, понеже гърми поредният скандал на тази тема в международен план и със списъци, в които отново има българи?

- Да имаш офшорна фирма не е нелегално, но за мен е мръсно. Защото смисълът на офшорната фирма в масовия случай, в 99% от случаите, е или да укриваш данъци, или да укриваш приходи, които са от някакъв тип незаконна дейност, най-вече от корупция. И да речем, че има 1% от хора, които правят офшорни компании, за да спекулират между различни данъчни режими. Примерно, ако си голяма международна компания с много пазари, тогава правиш офшорна фирма някъде, за да можеш да спестиш данъци, което не е незаконно.

Но това, което се вижда в момента от досиетата "Пандора", е, че така наречените честни западни политици по абсолютно същия начин, като нашите, са се възползвали от офшорни компании и са спестявали данъци. Хората са едни и същи - и там, и тук. И политиците са едни и същи. Важното е системата да работи - да наказва тези, които са прегрешили. Да наказва тези, които са прегрешили. Това е разликата между Запада и нас - при тях системата работи, хванат някого и го накажат.

- Интересно е, че у нас излезе само едното българско име, а второто не го издават авторите на разследването?

- Второто име очаквам да бъде или бивш министър-председател, или бивш министър от ГЕРБ. Само очаквам, нямам никаква представа. Предполагам, че ще бъде човек, който е вземал решения, и то в областта на финансите.