На 6 януари сенатори и конгресмени се събраха в Капитолия, за да финализират предпоследния етап от смяната на властта в страната. Те трябваше да одобрят гласуването от изборите, според които демократът Джо Байдън е избран за новия държавен глава на САЩ.

Действащият президент Доналд Тръмп пък не признава резултатите от изборите. Той беше подкрепен от хиляди американци, които дойдоха и участваха в "Марша за спасяване на Америка" във Вашингтон, предава в свой анализ gazeta.ru.

Протестиращи се събраха пред стените на Капитолия, настоявайки изборите да бъдат обявени за невалидни. Самият президент излезе пред хората, казвайки, че вотът е най-корумпираният в историята на Съединените щати, а може би и в целия свят.

Успоредно с това редица републиканци в Сената се противопоставиха на изборния вот в няколко щата, опитвайки се да оспорят резултатите от президентските избори.

Техните опоненти в лицето на демократите приеха подобни изказвания с враждебност. По-специално лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумер обвини представителите на Републиканската партия в "опит за преврат" заради протестите им. Противниците обаче не успяха да прекратят спора, тъй като привържениците на Тръмп пробиха полицейския кордон и се насочиха към сградата на Капитолия.

Снимки: БТА

Щурмът на Капитолия

За сравнително кратък период от време протестиращите успяха да проникнат не само в сградата, но и в заседателната зала на Сената както и в редица кабинети на високопоставени законодатели. Например, активистите успяха да влязат в офиса на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, един от най-забележителните демократи опоненти на Тръмп.

Докато тълпата овладяваше Капитолия, полицията в сградата и охраната набързо евакуира сенаторите и конгресмените, които все пак успяха да вземат със себе си окончателните документи от гласуването на изборите.

Вътре в сградата имаше няколко сблъсъка между активисти и служители на реда, в резултат на което няколко души бяха ранени, едно момиче почина, след като беше простреляна в гърдите.

По-късно Ройтерс, цитирайки ръководителя на полицейското управление във Вашингтон, съобщи за общо четири смъртни случая този ден. Подробностите обаче все още са неизвестни.

За да потушат протеста и да освободят сградата, специални части пристигнаха в Капитолия, заедно с допълнителни полицейски сили. Освен това по заповед на Тръмп във Вашингтон бяха разположени сили на Националната гвардия, което в крайна сметка направи възможно разрешаването на ситуацията и отблъскването на протестиращите от сградата. 52 души са задържани във връзка с безредиците.

Последният път, когато чужди хора нахлуват в Капитолия, е по време на Американско-британската война през 1814 година.

Тогава всичко завършва с изгарянето на сградата, която после се превръща в един от основните символи на американската демокрация.

Настоящият инцидент отключи сериозна критика срещу Тръмп, а противници на държавния глава го обвиниха в подбуждане към размирици.

Факт е, че президентът на митинга призова своите привърженици "да помогнат на републиканците да защитят честните избори". Когато активистите започнаха да щурмуват Капитолия, Тръмп почти веднага ги помоли да протестират мирно и да уважат работата на полицията.

Байдън реагира по-силно на действията на съратниците на опонента си.

Демократът заяви, че случващото се във Вашингтон не е протест, а истински бунт.

Той призова Тръмп незабавно да прекрати "обсадата на Капитолия". Други видни представители на Демократическата партия също сравниха случващото се с преврат и поискаха въвеждането на силите на Националната гвардия за стабилизиране на ситуацията, което всъщност направи президентът.

Снимки: БТА

Освен това властите във Вашингтон отговориха на инцидента и наложиха вечерен час до 18:00 ч. местно време, обещавайки да задържат всички нарушители.

Това не спря напълно протеста, но броят на активистите по улиците на американската столица спадна значително, съобщава NBC.

Оставката на Тръмп?

След като ситуацията се стабилизира, американските депутати се завърнаха в Капитолия и продължиха изслушванията си, за да потвърдят изборния вот.

В същото време броят на републиканците, подкрепящи думите на Тръмп за "откраднатите избори", намаля.

Например, републиканският сенатор Кели Льофлер заяви, че не може "с чиста съвест да възрази срещу одобрението на тези гласове". Тя участва в изборите за Сената в щата Джорджия и като част от предизборната кампания активно обвини демократите в фалшифициране на президентските избори.

Освен това призивите за предсрочната оставка на Тръмп започнаха да се появяват и от страна на сътрудниците на президента. По-конкретно, републиканският губернатор на Върмонт Фил Скот обяви, че Тръмп трябва да се оттегли след случилото се във Вашингтон или Конгресът ще го отстрани от длъжност.

В момента има няколко възможности за освобождаване на президента. Първата включва използването на 25-тата поправка на конституцията на САЩ, според която вицепрезидентът заема поста държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия или неговата неспособност да си върши работата.

Вторият начин е импийчмънт. Демократическата партия вече обяви подготовката на съответните изслушвания в Камарата на представителите.

Масло в огъня добавя и фактът, че митинги в подкрепа на Тръмп се проведоха в поне 11 американски щата по време на изслушвания в Конгреса.

Те също така доведоха до атаки срещу сгради на местните законодателни органи в няколко региона. Медиите, както противници и дори поддръжници на Тръмп, обвиняват настоящия президент за тази ситуация.

Дори социалните мрежи се противопоставиха на Тръмп, след като той го използва и публикува призив към протестиращите. Президентът призова активистите да се разпръснат, но повтори твърдението си за изборна измама.

В резултат на това Twitter блокира акаунта на Тръмп за 12 часа, Facebook отиде още по-далеч - ограничи достъпа до страницата на държавния глава за един ден, а след това Instagram също повтори това.

Снимки: БТА

Атака срещу демокрацията

Допълнителен отрицателен фактор в ситуацията около реалното превземане на Капитолия беше фактът, че дори членовете на правителството на САЩ започнаха да обсъждат възможността за отстраняване на Тръмп от властта, въпреки че до края на мандата му вече остават две седмици.

Както отбелязва вестник USA Today - "обсъжда се използването на 25-тата поправка на Конституцията на САЩ, която никога не е била прилагана откакто е приета преди около половин век".

Превземането на Капитолия бе осъдено и от бивши американски президенти, независимо от тяхната партийна принадлежност. По-конкретно републиканецът Джордж Буш-младши каза, че " ... у нас тече спор за резултатите от изборите като в банановите републики, а не в демократичната република".

"Бях шокиран от безразсъдното поведение на някои политически лидери след изборите, както и от проявеното днес неуважение към нашите институции, традиции и правоприлагащи органи", подчерта бившият президент.

Демократът Барак Обама директно обвини Тръмп в подстрекаване към насилие в Капитолия. Според бившия президент инцидентът се е превърнал в истински срам за САЩ.

"Историята с основание ще запомни днешната бруталност спрямо Капитолия като подстрекателството на действащия президент, който продължи да лъже неразумно за резултатите от законните избори, и като момент на най-голям срам и за нацията ни", написа Обама в Twitter.

Ситуацията не беше оценена положително и в чужбина. По-специално ръководителят на външната политика на ЕС Йозеп Борел нарече безредиците "нечувана атака срещу американската демокрация, нейните институции и върховенството на закона".

Щурмът на Капитолия обобщава президентството на Доналд Тръмп. Както отбелязва американистът и експерт от RIAC Алексей Наумов, именно с това събитие управлението на 45-ия президент в САЩ ще остане в историята.

"Тръмпизмът ще се свърже точно с това - с поражението. Загуба на битката с COVID, загуба на президентските избори, загуба в Грузия, загуба в днешната битка за Вашингтон. Този вид насилие няма да бъде приет от нито една от страните. Тръмпизмът отново е изведен от нормата от самия Тръмп ", пише експертът във Facebook.