Остават 39 дни до изборите - и малко и много време. Страната се управлява в момента от служебно правителство, което обяви като своя основна цел "провеждането на честни избори", но набюдателите отчитат, че то по-скоро се занимава с "изчегъртване" на останките от предишната власт и провежда на активна предизборна кампания. Според експертите предизборната кампания ще е изключително ожесточена, тъй като залогът е твърде голям. Още повече, че бяха наложени санкции от САЩ по Закона "Магнитски" на бизнесмени и политици. Партията на Васил Божков ще претърпи негативи. Политическите страсти не стихват след проведените избори за 45-о НС, което не съумя да сформира правителство и се отиде на предсрочни избори.

Dir.bg се обърна към трима социолози и политолози с въпроси за управлението на служебното правителство. Ще бъдат ли осигурени честни избори и какви са прогнозите за следващия парламент. Като че ли единодушно - и социологът Васил Тончев от "Сова Харис", и политологът Татяна Буруджиева, и социологът Мира Радева, смятат, че в новия парламент вероятно ще има и нови играчи, но правителство отново трудно ще се сформира. Оценките за дейността на служебната власт са от положителна с нелицеприятни неща до римейк на кабинета "Орешарски". Според тях правителството ще се справи с провеждането на изборите. 

- Как оценявате управлението на служебното правителство? 

Васил Тончев: Като цяло, оценката е положителна. Видя се, че има много наболели неща в страната, които трябва да се реорганизират и да се тръгне по нов начин. В детайли, ако се влезе, се вижда, че има и нелициприятни неща. Най-непохватно стоят вътрешният и културният министър. С начина си на изказване се държат като че ли са на площада или в някакви други сфери, а не като министри, които носят отговорност и всяка тяхна дума трябва да е прецизирана и съотнесена на съответните обстоятелства и да отговарят на съответните критерии. Мисля, че и двамата влизат в издънки и в конфликти със самата общност, която трябва да управляват, да не говорим и с обществото като цяло. Докато примерно във финансовата сфера, в икономиката действително излизат неща, които са скандални и отдавна е трябвало да се реформират или да се решават по друг начин, но трябваше да стане промяната, за да станат известни на широката общественост. 

Татяна Буруджиева: Вижда се, че членовете на служебното правителство имат желание да са динамични, да поддържат контакт с хората. За това кратко време по няколко пъти успяваме да видим и чуем един министър и да чуем негови тези и позиции. Според мен малко се забавят с по-интензивното говорене във връзка с изборите. Новата ситуация за гласуването с машини изисква малко повече говорене, малко повече обяснения и малко по-сериозна информационна кампания, освен всички останали организационни порядки. Лично мое мнение е, че изхождайки от едно изследване, което правихме за служебните кабинети, то приключи преди година и нещо, струва ми се прекалено многото назначения и уволнения, не че не са в прерогативите на едно служебно правителство, разбира се, може да смени абсолютно цялата администрация и въобще да прави каквото върши нормално правителство, но слагат един етикет върху правителството, който е далеч от обичайния позитив, който извлича служебният кабинет по принцип. 

Мира Радева: Това правителство е въплъщение на Румен Радев. Това, което Румен Радев проповядваше от 2016 година насам, най-после има възможност да го реализира. И сега, така или иначе, има цялата власт и той се възползва от нея. Не, че е нещо ново, но за първи път имаме президент, който заяви желания за изпълнителна власт, влезе в дълбоко лична вражда с Бойко Борисов и сега има възможност да си развее коня по всички линии. Дали ще има позитиви или негативи от управлението на служебното правителство, ще си проличи на изборите - пилците ще ги броим на лято. Ще видим дали тази стратегия ще доразкости ГЕРБ, както очевидно се надяват авторите на този проект, или обратно - вместо да му извадят очи, ще му изпишат вежди. Не мога да кажа към момента. Откровено казано, това ми се струва като римейк на Орешарски. Тогава Костинбродската афера нанесе директна намеса върху изборния процес с недопустими средства на кампанията. След това бе направен опит да се назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, като очевиден ход на отмъщение и "сега ще ви разкажем играта". Целта е да се намали максимално влиянието на ГЕРБ във властта. 

- Изчегъртване или честни избори? Кое е по-голям приоритет за кабинета?

- Васил Тончев: Нещата са свързани. Предстои ни да гледаме една много ожесточена предизборна борба на базата на това, че залогът е голям. Трудно е да се смени едно управление, което три мандата е управлявало, при положение, че една и съща администрация се е наложила, а и овладяла всички лостове в държавата. Но като направим аналогия и се върнем назад, при подобни промени виждаме, че нещата са стояли по същия начин, включително и начина по който ГЕРБ се наложи, когато взе властта през 2009 г. Така че от тази гледна точка няма нещо съществено ново. По-скоро кабинетът ще съумее да направи честни избори, но има някои неща, които будят смущение, но ще трябва да се справят. България има една добра изборна администрация и ще се облегнат на нея, въпреки някои неща в Избирателния кодекс, които ще доведат до известни затруднения, мисля че ще се справят. Всъщност тази оценка - как са се справили, ще бъде много важна, тя ще повлияе и на последващите президентски избори. Много е важно и дали след изборите ще се излъчи мнозинство, което да поеме отговорността за държавата и да продължи линията, която е заложена от служебното правителство. 

Татяна Буруджиева: Убедена съм, че част от хората в служебното правителство нямат много сериозен практически опит при избори и точно къде трябва да се работи най-вече, за да има честни избори. Впечатлението, което се оставя от действията на служебния кабинет, е, че изборите едва ли не се правят от областните управители, което не е така на практика. Най-честните избори са тогава, когато хората отиват да гласуват. Т.е. действията на всяко едно правителство, на всички политици, трябва да бъдат насочени към това да мотивират хората да гласуват, да участват и да съдействат в правенето на политиката, включително с даването на своя глас. Такава една активност е абсолютна бариера пред всякакви опити да се манипулират изборите. Пак казвам - и експериментите, които се правеха с бързината при използването на машините, и по-сериозните стъпки, и броят машини, които трябва да се поръчат, не изглеждат достатъчно. Ще дам само един пример. Доколкото си спомням, се говореше за още около 1500 машини, а всъщност, за да се гарантира на избирателите същият обем възможност да гласуват, в една секция, в която трима души можеха да гласуват сега, защото имаше машина и две тъмни стаички, в момента няма да могат да гласуват трима души. И това е отговорност на служебното правителство, трябва да бъде обяснено. Трябва да е ясно как хората ще могат да упражнят правото си на глас. Тук не става въпрос да няма опашки, защото когато става въпрос за избирателна активност, винаги има опашки. Тук става въпрос за това наистина да се поеме отговорност за броя хора, които ще могат да гласуват в рамките на изборния ден. Не може да очакваме както в началото на демокрацията, когато избирателите стояха с часове на опашка да гласуват, и сега да очакваме, че това няма да е фактор за демотивация. 

Мира Радева: Съвършено очевидно е, че тук целта е да се разкостят ГЕРБ. Не виждам засега да са правили нещо срещу честните избори. 

- Кои партии ще съумеят да влязат в парламента? 

Васил Тончев: Две са въпросителните за изборите - кои ще влязат, това което питате, и кои ще имат ръст, кой ще бъде победителят на изборите. Мисля, че всички партии, които са сега в парламента, имат реалните шансове да останат. Като към него мисля, че може да се прибавят Обединените патриоти, които съвкупно получават доста повече от 4% и би трябвало да прескочат бариерата сега. Още повече, че темите, които те залагат, продължават да са актуални, така че това ще им помогне. И една голяма въпросителна има около партията на Васил Божков. Ще видим как ще се отразят санкциите, които са определили от Закона "Магнитски" на партията му. Много вероятно е тя да бъде извадена от избирателния процес. Нямам предположения, че самият Божков ще се откаже от предизборна кампания. Но в цял свят, който ще взаимодейства с тази партия, попада под ударите на американското правосъдие, независимо дали е банка, човек или партия. Оттук нататък следват много сериозни санкции към субекти, които взаимодействат с тях. Не виждам как тази партия би могла да участва в изборите. Партията му става токсична и не би могла да има по никакъв начин международни контакти. Никой от нас социолозите не смяташе, че може да покаже такъв резултат от 90 000 гласа при положение, че за нея нямаше и кампания, това е нещо сериозно. Ще следим с внимание какво ще се случи около нея. 

След наложените санкции от американска страна ГЕРБ няма как да не потънат. Те ще понесат негативи, а "Има такъв народ" ще бъде фаворит за спечелване на изборите. Предизборната битка ще покаже до края къде ще натежат везните в едната или другата посока. Шансове имат и двете страни. Очаквам известно отдръпване на електорат от ГЕРБ, включително корпоративен и купен вот, но и хора, които се ориентират към евентуално следващо управление. От друга страна мисля, че потенциалът на Слави Трифонов е да има известно увеличение, но не и да предизвика някаква голяма вълна към себе си. В някаква по-добра кондиция БСП също би имала шанс, тъй като става дума да се преодолее граница от 650 - 700 000 избиратели. Нещо, което е във възможностите на партията. Но в това организационно положение, което са сега, мисля, че няма да могат да го направят, защото се вижда, че борбите вътре в структурите на партията и електоралната й мрежа, която трябва да организира изборите, изобщо не е в добро състояние и е с много сериозни вътрешни проблеми. 

Татяна Буруджиева: Според мен най-добрата социология са изборите. Те са много скоро, за да може да се получи драстично разминаване, разбира се, ако има нещо изключително, което да промени изцяло контекста им, може да се получи такава промяна. Тук бързам да кажа, защото някои хора и съветващи партии политически институции като че ли имат идеята, че колкото повече успее да се каже срещу опонента, толкова е възможно да се промени контекстът и оттам да се промени резултатът от изборите. Не, не говоря за такъв тип промени. Говоря за драстични неща, които могат да се случат, примерно информацията за действията на американското правителство срещу български фирми и политици (бел. авт. - наложените санкции на шестима българи по Закона "Магнитски").Ситуацията в момента не е от най-спокойните, включително близо до наши граници, така че говоря за нещо драстично, което така да промени контекста, така че всякакви политически схеми и инженерства да не могат да го предвидят. 

Що се отнася до това кой ще влезе и кой ще остане, според мен всички тези, които са вътре, ще останат. Много вероятно е да влязат още няколко нови играчи - тези, които бяха на границата, патриотите, които се обединиха. Възможно е и "Възраждане", която прави много сериозна кампания, това може да даде резултат.

- И партията на Божков беше на ръба. Ще се отрази ли това, което се случва, на изборите? 

Татяна Буруджиева: Аз виждам сериозно разминаване. Това, което чета от американските власти, е доста различно от сигнала, за който говори г-н Божков. Така че до тук не виждам позитивно действие. Това действие на американското правителство не виждам как позитивно ще помогне на г-н Божков. 

Дори социологията няма да ни помогне този път, защото според мен повечето хора ще решават в последния момент. Това, което се случи между тези два избора, включително невъзможността да се състави правителство, начинът, по който функционираше предходният парламент, според мен поставиха пред хората много въпроси и породиха повече колебания, отколкото да стабилизират вота. Заради това в последния момент ще се взима решение от една голяма група избиратели. И много ще зависи от последните седмици.

Що се отнася за ситуацията към момента, местата са същите. Засега ГЕРБ е с достатъчна преднина, независимо от първите данни, които бяха дадени през май, защото тогава беше много подвижен терена, функционираше и парламента и всеки ден се случваше нещо.

С фокуса върху предстоящите избори, но и с много скандали и конфликти, ще е трудно да се прогнозира, включително и на база социологически данни. Засега това, което може да се каже плюс процент - два нагоре, надолу, запазват се същите играчи и се запазва подредбата, която познаваме от 4 април.  

Мира Радева: Трудно е да правя прогнози, защото не съм на терен. Според колегите ГЕРБ и "Има такъв народ" са с изравнени шансове. Но според мен разликите са толкова малки на това, което обявяват, че всичко е възможно. Възможно е "Има такъв народ" да бъдат първа политическа сила. Интересно е какво ще се случи с БСП, след като така триумфално обявяват широка коалиция. Интересно е какво ще се случи с Мая Манолова, с Патриотите. За момента виждам повече въпроси. Мисля, че картината е дълбоко неясна и разбъркана. Мисля, че хората са объркани и ще решават в последния момент. Мисля, че една не малка част от хората са отвратени. Един от най-важните въпроси всъщност е дали тази кампания ще породи по-висока активност, т.е. повече ще гласуват, отколкото миналия път, особено в чужбина, както се надяват, или обратно - това ще отврати избирателите и ще ги разочарова. После трябва да знаем, че не е задължително да са от една и съща група. Едни може би ще бъдат разочаровани, а други мобилизирани. Така че трудно е за момента да се каже. А и ми се струва, че на фона на тези големи турбуленции още е и рано. Нека изчакаме изследванията в началото на юли. Но вероятно и следващият парламент трудно ще формира кабинет.