Едно дете, което получава по-малко хранителни вещества в утробата от идентичният си брат или сестра близнак е по-вероятно да развие проблеми на по-късен етап от живота си. Това пишат изследователи от Leiden University Medical Center (LUMC) в The Lancet Child & Adolescent Health.

Изследователите са наблюдавали основно генетично идентични близнаци, при които общата плацента е била неравномерно разпределена в бременността. Това се случва при 10-15% от двуплодовата бременност с идентични близнаци. "Можете да го сравните с това едното дете да преживява "гладната зима" в Нидерландия (1944-1945), докато другото живее разточително на Бахамите", обяснява Жанин ван Клинк - детски психолог и изследовател в Willem-Alexander Children's Hospital (WAKZ). В резултат на това едното дете в момента на раждането понякога е два или три пъти по-голямо от другия близнак.

Подозренията се потвърждават

Екипът изследователи демонстрира, че когато едно дете изостава в растежа по време на бременността, това има неблагоприятни ефекти по-късно в живота му. "В това проучване (LEMON) ние поканихме 48 двойки близнаци на възраст между 4 и 17 години с разлика в развитието", казва Ph.D. студентката Софи Грюен. Всички деца са раждани в LUMC. WAKZ е национален референтен център и най-добрият рефериран център за лечение на бременни с еднояйчни близнаци при споделена плацента.

Грюен обяснява как са приложили IQ тест на всеки от близнаците и са направили оценка на моторните умения. "Наблюдаваме, че децата, които по време на раждане са били по-малки, имат по-слаби резултати във всички области на интелекта, сравнени с техните близнаци, както и по-често проявяват леко изоставане в психомоторното развитие." Тези резултати потвърждават това, което вече е било наблюдавано субективно от родители и изследователи. "Работя с тази група близнаци от 10 години и винаги съм забелязвала, че по-малките от двата близнака се развиват различно в много отношения. Сега вече имаме първите научни доказателства, че това наистина е така," казва Ван Клинк.

Проследяване на близнаци

Според Ван Клинк и Грюен това проучване показва, че грижата и вниманието към тези близнаци не трябва да спира, след като напуснат болницата. "Важно е да продължим да проследяваме тези деца. Само тогава ще успеем да забележим рано проблемите в развитието им и да предложим подкрепа при нужда," казва Ван Клинк. "В допълнение, сега вече можем да предоставим на родителите на тези близнаци по-добра информация," добавя Грюен.

Проучването LEMON също така проследява дали разликата в разтъжа преди раждането засяга развитието на сърцето или белите дробове. "Освен това, ние измерваме растежа на тези близнаци и използваме кривите на растеж от консултативния кабинет, за да проучим моделите на растеж през първите години от живота," казва Грюен. Резултатите от тези проучвания се очакват скоро.

Дългосрочно здраве

Изследователите акцентират на това, че проучвания е нямало да се случат, ако не са били ангажираността и участието на близнаците и техните родители. "Родителите споделяха с нас своя опит и наблюдения, разликите, които са забелязвали при близнаците, както и притесненията си. Това е изключително ценно, защото в крайна сметка родителите най-добре познават децата си," споделя Ван Клинк. "С тяхна помощ ние достигнахме до повече данни относно дългосрочното здраве на тези специални близнаци и се оказа, че можем да направим здравната грижа малко по-добра за тях," заключава Грюен.