С послание, съчетаващо християнската вяра, майчинството и патриотизма, Джорджа Мелони се издига на гребена на вълна от популярност, благодарение на която идния месец тя би могла да стане първата жена премиер на Италия и първият крайнодесен лидер на страната от Втората световна война.

Въпреки че нейната партия "Италиански братя" има неофашистки корени, Мелони полага усилия да разсее опасенията за нейното наследство и казва, че гласоподавателите са се изморили от подобни дискусии. Все пак има натрапчиви признаци, че това наследство не може да бъде оставено в миналото толкова лесно: Част от символа на нейната партия е изображение на трицветен пламък, взето от неофашистка партия, сформирана малко след края на войната.

Ако "Италиански братя" спечели изборите на 25 септември и 45-годишната Мелони стане премиерка, това ще се случи почти точно 100 години след като италианският фашистки диктатор Бенито Мусолини идва на власт през октомври 1922 година. През 2019 г. Мелони гордо представи Кайо Джулио Чезаре Мусолини, правнук на диктатора, като един от своите кандидати за Европейския парламент, въпреки че в крайна сметка той загуби.

За повечето италиански избиратели въпросите за антифашизма и неофашизма не са "ключов фактор при решението за кого да гласуват", каза Лоренцо Преляско, ръководителят на компанията за социологически проучвания "ЮТренд". "Те не смятат, че те са част от настоящето. Те ги смятат за част от миналото", добави той.

Въпреки това Мелони е чувствителна към това как международната общност гледа на възможността да стане премиерка и предпочита да описва своята партия като консервативна вместо като крайнодясна.

Наскоро тя записа видеопослания на английски, френски и испански, в които казва, че италианската десница "вече от десетилетия е предала фашизма на историята, недвусмислено осъждайки потъпкването на демокрацията и позорните антиеврейски закони". Това беше препратка към законите от 1938 г., забраняващи на малката еврейска общност в Италия да участва в бизнеса, образованието и други сфери на ежедневието. И все пак, запазвайки трицветния пламък в логото на своята партия, "тя символично се заиграва с това наследство", каза Дейвид Арт, професор по политология в университета "Тъфтс", който изучава европейските крайнодесни.

За разлика от Германия, която полага усилия да се изправи пред своето опустошително нацистко наследство, фашисткият период почти не се изучава в италианските училища и университети, каза Гастоне Малагути. Сега той е 96-годишен, а като юноша се е сражавал срещу силите на Мусолини. В десетките години, през които той е посещавал класни стаи, за да говори за антифашистката съпротива в Италия, той установил, че много ученици "не познават" тази история.

Преди само пет години "Италиански братя" - името на партията е вдъхновено от първите строфи на националния химн - беше смятана за периферна сила и спечели 4,4% от вота. Сега социологическите проучвания показват, че тя би могла да спечели първото място през септември и да събере до 24% подкрепа, малко повече от лявоцентристката Демократическа партия на бившия премиер Енрико Лета. В сложната, отчасти пропорционална изборна система на Италия предизборните коалиции, а не само гласовете, са това, което издига партийните лидери до премиерската позиция. Десните политици тази година се справиха много по-добре от демократите в изковаването на широкообхватни предизборни партньорства. Мелони се съюзи с дясната партия "Лига", водена от Матео Салвини, който, като нея, подкрепя репресии срещу незаконната миграция. Нейният друг съюзник на изборите е дясноцентристката партия "Напред Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони.

В проучвания на общественото мнение на Мелони се "приписва последователен и съгласуван подход към политиката. Тя не прави компромиси", каза Преляско и добави, че Мелони също така е смятана за "лидер, който има ясни идеи - не всички са съгласни с тези идеи, разбира се".

Тя се извини за "тона", но не и за съдържанието на пламенна реч, която изнесе през юни в Испания, за да набере подкрепа за крайнодясната партия "Вокс". "Те ще кажат, че сме опасни, екстремисти, расисти, фашисти, отрицатели и хомофоби", заяви гръмогласно Мелони, очевидно визирайки отричането на Холокоста. Тя завърши речта си с кресчендо от лозунги: "Да на естествените семейства! Не на ЛГБТ лобитата! Да на половата идентичност! Не на джендър идеологията!".

На митинг на поддръжници на дясното в Рим през 2019 г. Мелони си спечели бурни одобрителни възгласи, когато издекламира в стакато ритъм: "Аз съм Джорджа! Аз съм жена. Аз съм майка. Аз съм италианка и аз съм християнка. И вие не можете да ми отнемете това!". В рамките на няколко дни нейната прокламация вдъхнови рап песен. Въпреки че някои хора я сметнаха за пародия, Мелони я хареса и дори изпя няколко строфи на свое участие в държавна радиопрограма.

В своя мемоар от 2021 година "Аз съм Джорджа" Мелони пише, че тя е изградила своята идентичност, докато израствала в римския квартал Гарбатела, където живеят хора от работническата класа. На 15-годишна възраст тя се присъединява към младежкия клон на Италианското социално движение - неофашистката партия, чийто символ е изображението на пламък - и разлепя политически плакати из столицата. Когато е на 31-годишна възраст, Берлускони я назначава за министърка на младежта в своето трето и последно правителство. Но тя скоро проправя свой собствен път, съосновавайки "Италиански братя" през 2012 година.

Както Салвини, така и Мелони твърдят, че пазят, по техните думи, християнската идентичност на Европа. Нейната партия твърдо подкрепи ходовете на Драги за изпращане на оръжия в Украйна, въпреки че Салвини и Берлускони, които открито се възхищават на руския президент Владимир Путин, изказаха само вяла подкрепа. Мелони също така защитава съюза НАТО, чийто основен елемент са САЩ, страна, която като Италия е част от Г-7. Но тя често смята, че правилата на ЕС нарушават италианския суверенитет.

Арт каза, че ако крайнодесните сили на Мелони доминират в следващото правителство на Италия, това би предизвикало тревоги заради подкрепата, която Италия би предоставила на десните правителства в Унгария и Полша "за техните дълбоко консервативни програми" на фона на страховете за "отстъпление на демокрацията" в ЕС.

От своя страна, Мелони твърди, че ще се "противопостави яростно на всяко отстъпление от демокрацията".

Превод: Владимир Арангелов, БТА (със съкращения).