Нова Зеландия и нейният министър-председател Джасинда Ардърн са ярък пример за умело използване на мека сила за създаване на позитивен имидж. Такава оценка направи днес Саид Мохамад ал Етер, генерален директор на Службата по публична дипломация към министерството по правителствените въпроси и бъдещето на Обединените арабски емирства.

Начинът, по който Ардърн реагира след терористичния акт срещу две джамии в Крайстчърч, отнел живота на 50 души, я направи световна звезда, каза Ал Етер в реч на Международния правителствен комуникационен форум в Шарджа. Той приветства решението й да сложи хиджаб, за да поднесе съболезнования на опечалените роднини, решимостта й да не позволи нападателят да стане известен, нежеланието й да произнесе името му и волята й да промени законите за оръжията в Нова Зеландия. "Шест дни след нападението обявяваме забрана на всички автомати и полуавтоматични огнестрелни оръжия в Нова Зеландия", подчерта новозеландският премиер.

Тези действия, според Ал Етер, са надградили досегашния й имидж на амбициозна, умна и успяла благодарение на собствените си усилия жена. Той припомни колко популярна стана снимката на Ардърн, отишла на работа с новороденото си бебе.

Публичната дипломация е да накараш другите да обичат културата ти, да уважават ценностите ти, да се влюбят в начина ти на живот. Това не става за един ден, с няколко събития и излъчване на няколко репортажа, а изисква сериозна дългосрочна политика, каза Ал Етер. Той отбеляза, че именитият американски политолог Джоузеф Най разграничава твърда и мека сила в политиката на държавите. В първия случай се използва военна сила, осигуряване на защита - САЩ предоставят на много страни подкрепа в сферата на отбраната, но в замяна получават много облаги, каза Ал Етер. Може да се използва и финансовата мощ на държавата, за да се наложи промяна в дневния ред в други държави, както САЩ правят с Иран, добави той.

Снимка: AP/БТА

Но най-влиятелен според Най остава вторият вариант, въздействието чрез меки средства. Истинската мека сила в дипломацията идва от хората, а не от посолствата, репутацията на страните се изгражда със стотици години, каза Ал Етер.

За да се използва меката сила като актив, е необходимо на първо място политическо лидерство за изграждане на добър имидж на страната, всяко движение или изявление на лидерите са важни. Ал Етер говори и за други средства за публична дипломация, включително телевизиите на няколко езика, които имат големите страни, кинопродукциите, обменните програми на университетите, хуманитарната помощ, която предоставят държавите.