Австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Турция за спорните коментари, направени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган след нападението срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, предадоха ДПА и ТАСС.

Посланикът на Турция беше призован в канцеларията на Морисън в Канбера. "Не приемам извиненията, които бяха предложени за тези коментари", заяви премиерът след срещата, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разпаленост или в контекста на предизборна кампания. Той подчерта, че изказванията са били "изключително обидни за австралийците и много неразумни в тази чувствителна обстановка".

"Ще изчакам да видя каква ще е реакцията на турското правителство, преди да предприемем други действия, но мога да ви кажа, че всички варианти са на масата", добави Морисън.

Очаква се австралийската външна министърка Марис Пейн да се свърже с турския си колега Мевлют Чавушоглу по-късно днес.

Австралийският премиер заяви, че изказванията на Ердоган "нарушават обещанието, което е изсечено в камъка на Галиполи", където са погребани множество австралийски и новозеландски войници, загинали през Първата световна война. Първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк заяви, че загиналите там войници "сега лежат в земята на приятелска страна. Затова почивайте в мир...след като загубиха живота си на тази земя, те станаха и наши синове".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не вижда разлика между организаторите на терористичното нападение в Нова Зеландия и бойците от групата Ислямска държава и призова да не се свързва тероризмът с определена религия, предаде ТАСС, цитирайки публикувана вчера статия във в. "Вашингтон пост".

28-годишният австралиец Брентън Тарант бе обвинен в убийството на 50 души при масова стрелба в две джамии в Нова Зеландия.

"Като лидер, който постоянно подчертава, че тероризмът няма език, раса или религия, категорично отхвърлям всички опити да се свърже случилото се миналата седмица терористично нападение с учението, морала или постулатите на християнската религия. Това, което стана в Нова Зеландия, беше резултат от невежество и ненавист", заяви той.

"Трябва да признаем, че няма никаква разлика между убийците на невинни в Нова Зеландия и тези, които извършваха атентати в Турция, Франция, Индонезия и на други места", добавя Ердоган, припомняйки, че след атентатите на Ислямска държава много западни политици и коментатори са обвинявали исляма и мюсюлманите. "Тогава ние възразявахме против такава връзка между нашата религия и тероризма и обещахме да не допуснем опити на терористите да си присвоят нашата религия. За съжаление, в Европа и други части на западния свят не последваха никакви реакции на ислямофобията, ксенофобията и други явления, несъвместими с либералните ценности. Не можем да си позволим това да се повтори", подчерта турския президент.

"След масовото убийство в Крайстчърч Западът има определени задължения. Западните общества и правителства са длъжни да отхвърлят ситуацията, при която расизмът, ксенофобията и ислямофобията стават норма", заяви Ердоган, предупреждавайки, че подобно явление само се е засилвало през последните години.

В същото време австралийският премиер Скот Морисън заяви, че ще призове турския посланик в Канбера, за да изрази протест срещу коментари на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за атентата срещу джамии в Крайстчърч, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

На митинг завчера Ердоган определи нападението като част от заговор срещу Анкара. Освен това той постави под въпрос мотивите на Австралия и Нова Зеландия да изпратят войски срещу Турция по време на Галиполската операция през Първата световна война, заявявайки, че техните действия са били насочени срещу исляма.

Освен това турският президент призова Нова Зеландия да промени законите си, за да гарантира, че нападателят ще бъде наказан сурово. Ердоган увери, че ако Нова Зеландия не се справи, "по един или друг начин ние ще му потърсим отговорност".

"Смятам тези коментари за напълно шокиращи, разбира се. Днес ще призова турския посланик, за да се срещнем и да обсъдим въпроса", заяви премиерът Морисън пред телевизия Ей Би Си, осъждайки подобни изявления.