На 15 октомври Dir.bg и 3E-news стартирахме сериозния обществен дебат за Зеления преход в България. За този преход, който ще промени живота на всеки човек, на всяко домакинство в следващите 15 години.

Ние не предлагаме решения и не казваме какво трябва да се случи. Виждаме своята роля като обществено активна платформа за дебат по темата. Нашата цел е да насърчим и подпомогнем дискусията, да съдействаме за смислен, насочен към проблемите и към търсенето на успешни решения разговор за Зелена сделка и бъдещето на страната ни. Искаме да се чуват различни гледни точки, да има дискусия, защото само чрез открит дебат Зеленият преход може да бъде разбираем, честен, успешен и справедлив за България.

Станахме трибуна и на още едно ключово събитие, макар и инцидентно - правителството представи официално Плана за възстановяване пред Европейската комисия в лицето на нeйния заместник-председател Франс Тимерманс и комисаря по иновации и образование Мария Габриел.

На форумa чухме различни гледни точки, на фокус бяха поставени тежки и сериозни проблеми, които чакат решения. Чухме и сериозни експертни мнения, предложения за модернизация, очертаха се идеи и възможности. Това беше открит разговор със смисъл. Стана ясно, че в страната ни има експерти, които могат да дадат полезни и работещи решения, които трябва да бъдат чути.

Синдикалните лидери предупредиха, че Зелената сделка обхваща не само енергетиката, а цялата индустрия, както и част от земеделието. Това изисква сериозни ангажименти, които все още никой не гарантира. Природозащитниците от "Грийн Пийс" пък изтъкнаха, че въглищни централи са на ръба на колапса и през следващото десетилетие се налага българската енергийна система да се движи с ускорени темпове.

Оказа се, че бизнесът е по-подготвен за предстоящата трансформация, отколкото знаем - Кристина Лазарова от Braun to Green представи конкретни планове за екологично трансформиране на ТЕЦ "Бобов дол" и изграждане на соларен парк с разкриване на нови работни места.

Така на форума разбрахме, че инвестициите трябва да бъдат насочвани конкретно към преструктурирането на регионите с проблеми, за да стигнат до хората и да създадат нови индустрии и нови работни места. Но разбрахме и че българската индустрия харчи 2.5 пъти повече енергия за производствени сили, отколкото средното в Европейския съюз. Разбрахме, че България произвежда 4 пъти повече вредни емисии, отколкото всички други от ЕС в енергийната си индустрия. Разбрахме и че България няма енергийна стратегия. Каза го министърът на енергетиката Андрей Живков, който се ангажира да възложи изготвянето й за най-засегнатите райони в страната.

Зададохме на Франс Тимерманс въпрос от наш читател - как вижда бъдещето на българската ядрена енергетика на фона на Зелената сделка? Отговорът му потвърди, че политическите ни решения са твърде закъснели. Той бе многозначителен: "Това зависи от вас. Вие трябва да вземете политическите решения и да кажете - "Това е нашата стратегия, така образуваме енергийния си микс от ядрена енергия и възобновяеми източници, с всички плюсове и минуси, които вървят с избора".

Форумът беше открит от премиера Стефан Янев, който акцентира върху нуждата от модернизация на българската икономика, но постави въпроса за социалната цена на тази предстояща трансформация и как тя да бъде компенсирана. Вицепремиерът Пеканов представи Плана за възстановяване в конкретни цифри и цели - 2.4 млрд. лв. чрез Фонда за справедлив преход на ЕС за подпомагане на хората във въглищните региони - "нещо, което досега не е правено", както се изрази самият той,

Комисарят Мария Габриел очерта конкретни възможности за финансиране на иновации, наука, стартиращи проекти и образование чрез новата програма Хоризонт 2025 в контекста на Зеления преход, към които български компании могат да се насочат. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи за близо 1000 екологични проекта в столицата, които чакат одобряването на Плана за възстановяване.

Над 55 експерта участваха в 6 работни сесии, за да търсят решение и да дебатират проблемите в сферите на финансирането, енергетиката, рециклирането, градската среда, транспорта, земеделието и биотехнологиите, в контекста на Зелената трансформация, която ни предстои.

Над 300 000 бяха онлайн с нас. Повече от 40 000 зрители гледаха събитието едновременно в Dir.bg, в сайта на форума - Greentransition.bg, и в каналите ни за комуникация в социалните мрежи. В рамките само на един ден почти 200 000 четоха за конференция в Dir.bg и над 20 000 - в обновения сайт на 3E-news.bg. Над 50 000 потребители се информираха от страниците ни във Facebook и в Linkedin.

Като водещи онлайн медии, нашето усилие беше и ще продължава да бъде в посока на това да бъдем платформа за дискусия и разговор по проблемите и възможностите, които Зеленият преход поставя пред страната ни.

Благодарим на всички участници във форума за куража да започнем заедно този труден и важен за обществото ни разговор. Благодарим за куража да се изправите пред проблемите, да се сблъскате с различни мнения и да участват в процеса на търсене на решения. Благодарим на партньорите, които ни подкрепиха и заедно с нас станаха инициатори на този дебат.

Това, което ние от Dir.bg и 3E-news видяхме, е, че на фона различията в гледните точки се очертава и възможност за разговор. Точно защото е много закъснял, този разговор е изключително важен. И в него всяка гледна точка е полезна и от значение.

Гласът на миньорите, които очакваха на входа на събитието Франц Тимерманс със запалени свещи и лозунги "Никой не трябва да бъде изоставен" е толкова силен и задължаващ, колкото и гласът на младите представители на Green Peace, които стояха с плакати "Мъртвата планета не ражда индустрия".

Екологичният преход е свързан с много други сфери освен енергетика и енергийна индустрия - с транспорт, с хранителна индустрия, с текстил, с дигитализация. Имаме рядък шанс в страната ни да влязат милиарди, които обаче да не отидат по познатия път на усвояването, а за реалната модернизация на българската икономика, която е изградена през 60-те и 70-те години на миналия век и е неконкурентна и изключително енергонеефективна. Със смислени иновации в конкретни сегменти през следващите 15 години можем да увеличаваме както производителността, така и съответно доходите. Дали ще успеем, зависи от нас.

В Dir.bg и 3E-news ще продължим да даваме всички гледни точки в търсене на решенията. Резултатите от форума ни дават още по-голяма увереност да развиваме темата в обществена полза.


Форумът "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България" е организиран от Dir.bg и 3Е-news с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio", "White Water".

Партньори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Индустриален клъстер "Електромобили", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".