Бунтът на руската наемническа групировка "Вагнер" предизвика напрежение в редица европейски страни, сред които и Полша, която има обща 210-километрова граница с руската Калининградска област. В съседна Украйна обаче отчетоха хаоса в Русия в своя полза. 

Полският президент Анджей Дуда вчера свика Бюрото за национална сигурност на спешно заседание, на което бяха обсъдени последните събития в Русия. В консултациите са участвали и премиерът Матеуш Моравецки, министърът на отбраната Мариуш Блашчак, както и ръководителите други министерства и на специалните служби, съобщи държавната информационна агенция ПАП.

"Всичко показва, че в Русия има деескалация", заяви Дуда след заседанието. "Изводът от това е ясен - няма повишен риск за Полша от тази вътрешна руска афера", подчерта полският президент.

По-рано ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Севера отхвърли разпространената в някои медии информация, че полските въоръжени сили са приведени в бойна готовност заради въоръжения бунт на "Вагнер" срещу Москва. "Полските въоръжени сили са в постоянна готовност от февруари 2022 година и нивото не е променено в отговор на последните събития", написа той в "Туитър", като добави, че Варшава следи събитията отблизо и е в контакт със съюзниците си. "В момента в Полша се работи по въпроса за сигурността. Ние се отнасяме към бунта като към вътрешен въпрос на Русия", посочи Севера.

Решението на Пригожин да спре настъплението на силите си към Москва, което той обяви след преговори с беларуския президент Александър Лукашенко, даде надежда за намаляване на риска от избухването на по-широк конфликт. Стабилността на региона е от първостепенно значение за Полша и всички признаци на деескалация се разглеждат като положителни стъпки към постигането на тази цел, коментира агенция Блумбърг.

Въпреки това е важно към тези събития да се подхожда с предпазливост. Ситуацията в Русия продължава да е променлива и не може да се изключи възможността за по-нататъшна ескалация. Дуда отчете тази несигурност. От решаващо значение за Полша и нейните съюзници е да следят събитието внимателно и да останат подготвени за всякакви възможни сценарии, допълва агенцията.

В интервю за германския в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" вчера бившият министър на отбраната на Полша Томаш Шемоняк призова за увеличаване на войските на НАТО по източния ѝ фланг и предупреди за последиците от хаоса в Русия. "Никога досега в руската история не се е случвало наемническа групировка да се разбунтува. Путин е застрашен от факта, че Пригожин често казва това, което си мислят много представители на армията и силите за сигурност. Развитието на ситуацията показва, че силите за сигурност на руския президент, включително и привидно много силната Федералната служба за сигурност (ФСС), не са успели да разберат своевременно за опасността от бунт", каза Шемоняк.

Според него вчерашните събития в Русия са предизвикали "силно сътресение" преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, "за която всичко изглеждаше уточнено, с изключение на степента на подкрепата, която ще бъде предоставена на Украйна, както и нейното бъдеще в алианса".

"Сега сме изправени пред сценарий за много вероятна дестабилизация на Русия. Това все пак е държава, която разполага с ядрени оръжия и междуконтинентални ракети и която нахлу в страна, сътрудничеща си със Запада. Всичко това може да има значителни последици. Възможно е оръжията в Русия да преминат от едни ръце в други", предупреди бившият полски военен министър.

"Една нестабилна Русия е точно толкова застрашителна, колкото и една агресивна Русия. Сега никой във Варшава не трябва да се възползва политически от ситуацията. Полша трябва да действа във възможно най-близко сътрудничество с НАТО и ЕС. Тя трябва да настоява още днес алиансът да се събере в Брюксел, за да обсъди ситуацията. Срещата на върха следва да включи в дневния си ред въпроса за подсилването на войските по източния фланг. Това ще намали риска от ескалация в региона", посочи Шемоняк.

Според бившия полски министър на отбраната, макар и Пригожин да не е имал никакви шансове за политическа победа, той е постигнал успех, като е поставил под въпрос лидерската позиция Путин. "Един милионен град беше поставен под контрола на наемническа групировка. Една частна армия е в състояние да дестабилизира Русия. Но наемниците не са нито демократи, нито революционери. Те тласкат Русия към спиралата на хаоса", обобщи Шемоняк.

Хаосът в Русия е в полза на Киев,

заявиха украински длъжностни лица, предаде Ройтерс.

Предстои обаче да се види дали президентът Володимир Зеленски и неговата армия ще могат да се възползват от безредието, което наемниците от "Вагнер" създадоха с настъплението си към Москва, коментира агенцията.

Късно снощи Евгений Пригожин заяви, че спира своя "поход за справедливост" към Москва, след като постигна споразумение, благодарение на което срещу него и наемниците му няма да бъдат повдигани наказателни обвинения.

"Светът видя, че господарите на Русия не контролират всичко. Всъщност нищо. Само пълен хаос", заяви Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение.

Той призова съюзниците на Украйна да използват момента и да ѝ изпратят още оръжия.

Бунтът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство пред което Владимир Путин се е изправял през 23-те години начело на държавата, отбелязва Ройтерс. Ситуацията предизвика глобални опасения за сигурността, а Вашингтон и съюзниците му проведоха редица разговори, за да координират действията си.

"Всеки хаос сред вражеските редици работи в наш интерес", каза вчера и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Путин нарече действията на Пригожин "нож в гърба", но засега няма индикации, че властта на руския президент е застрашена.

Министерството на отбраната, ръководено Сергей Шойгу, който е лоялен съюзник на Путин, запази мълчание.

Кулеба каза, че е прекалено рано да се оценяват последиците за Украйна, но по-късно обсъди контраофанзивата на Киев по телефона с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

Американският Държавен департамент съобщи след разговора между двамата министри, че Вашингтон ще остане "в тясно сътрудничество" с Киев, докато ситуацията се развива.

Вчера украинската армия заяви, че води настъпление в близост до села около Бахмут. Освен това Киев каза, че силите му са освободили село Красногоровка в Донецка област.

Успехите обаче са постепенни.

Неотдавна Зеленски призна, че контраофанзивата като цяло "върви по-бавно от желаното".

Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, вчера каза, че към момента не се наблюдава изтегляне на руските части от фронта. "Всички те... остават по местата си. Продължават своята съпротива", посочи Данилов.