БНР е спряло излъчването на интервюто на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Това съобщи самият журналист в профила си във Фейсбук. Разговорът с нея е бил записан още в петък и трябваше да бъде излъчен в предаването на Петър Волгин по националното радио днес. Впоследствие генералният директор на радиото Милен Митев обясни, че решението е било взето от Програмния съвет заради несъответствие с журналистическите стандарти. Съветът пък се е събрал извънредно рано сутринта в събота, за да решава.

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?", съобщи за спирането му самият Волгин.

В петък той обясни, че преди няколко седмици е поканил да му гостува в предаването и украинската посланичка в удобно за нея време, но потвърждение не е дошло. Журналистът поднови поканата си към Олеся Илашчук и остро реагира на намесата на депутата от ДПС Делян Пеевски, като предупреди, че само работещите в националното радио решават какво да излъчват.

Първи срещу интервюто на руската посланичка по Българското национално радио възразиха от украинското посолство в петък, в позиция, с която поискаха намеса на съответните органи. За амбасадата на Киев е недопустимо да се дава думата на представител на страната агресор.

"Посолството на Украйна изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремльовския режим - посланика на руската федерация ще гостува в предаването «Политически некоректно», на Българско Национално Радио", написаха в страницата на дипломатическата мисия.

Последва изявление и на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който възрази срещу участието на Митрофанова по БНР и също поиска намеса на СЕМ и на ръководството на обществената медия да не бъде излъчвано. Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война, заяви Пеевски. И двете реакции дойдоха след анонс на самия Волгин, че в предаването ще му гостува Митрофанова.

Първочанално руската посланичка трябваше да участва на живо в ефира, но след украинската реакция и недоволството на Пеевски интервюто беше предварително записано в петък. За това свидетелства и снимка на дипломатката, която я публикува в профила на руското посолство, заснета пред емблемата на БНР заедно с анонса, че в събота от 13.00 часа ще бъде излъчено интервюто й.

Генералният директор на радиото Милен Митев гостува в самото предаване на Волгин и заяви, че "БНР е една от медиите, в които свободата е голяма ценност, която защитаваме. В БНР има свобода на словото и предаването "Политически НЕкоректно" е едно от най-ярките доказателства за това." Той изрази надежда, докато е на този пост "да не говорим за закриване, затваряне на предавания заради нещата, които се говорят в тях".

Той обясни, че решението за спирането на интервюто е било взето с гласуване от Програмния съвет.

"В същото време всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване е Програмният съвет", обясни Митев по повод спряното интервю на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Интервюто бе записано предварително, а днес Програмният съвет на БНР с 15 гласа "за" и 1 "въздържал се" реши то да не се излъчва в ефир заради несъответствие с журналистическите стандарти", заяви Митев, цитиран от БНР.

"Програмният съвет е най-високият консултативен орган на БНР по програмните въпроси. Той обсъжда всички нови предавания, спирания на предавания, промени в програмните схеми. В него участват всички ръководители на програми. Всяко решение може да бъде критикувано, да му бъдат намерени пробойни. /... / Факт е, че става дума за сблъсък на мнения", коментира Милен Митев.

"Решението на Програмния съвет се основава на констатации за несъответствие с редакционните стандарти", уточни той. Според Митев, независимо какво решение се взема по въпроса, то ще бъде обект на критика занапред. Той изрази "наивен оптимизъм" решението да не е взето под натиск и отбеляза, че "може би не всеки намира подобно решение за цензура".

Нормално е всеки материал, създаден с ресурс на Националното радио, да бъде собственост на БНР и то да преценява какво може да се прави с него, посочи Милен Митев относно забраната интервюто с посланика на Русия да се разпространи по други канали извън ефира на програма "Хоризонт".

"Всяко решение може да бъде обявено в зависимост. Сблъсъкът на мнения в нашето общество отдавна се е изродил в позиционна война, в която всеки отказва да чуе мнението на другия. Това обостряне на обществения диалог до нищо добро не води", смята генералният директор на БНР. Когато решението се взема от колективен орган, се намалява рискът, каза той.

Митев каза още, че получава по няколко писма на ден, в които го обвиняват, че по радиото се води руска пропаганда или че сме украинско национално радио, което по думите му "означава, че си вършим работата".

Дойде и политическата реакция на "Възраждане", които възразиха срещу "политическата цензура и двойните стандарти в българските обществени медии". Позицията е по повод спряното интервю на руската посланичка. От партията призовават Програмният съвет на БНР да премахне "двойните медийни стандарти и да се противопостави на политическия натиск над четвъртата власт". От "Възраждане" припомнят още, че според доклад на Съвета за електронни медии, предаването на Петър Волгин спазва всички стандарти за журналистика.