Само че и тези кадри ще останат чудо за три дни.

Българското общество става все по-резистентно към подобни кадри и все по-дебилно отрича проблема. Защото това са чуждите деца. Така си мисли гледащият. Неговите никога не биха направили подобно нещо. Дали?

28 години демокрация доведоха до тоталното съсипване на ценностната система на българина. Децата ни не знаят кои са Васил Левски и Христо Ботев, но знаят чудесно имената на мутрите, батките и всички знайни и не толкова знайни представителки на една определена музика. Тези деца израстват по улиците, докато родителите им работят или просто не им се занимава с тях. Съответно нямат уважение и респект към никого и нищо.

Свободата се превърна в слободия.

Днес 19-годишните с гордост показват лицата си по телевизията, след като са крали. С думите, че го правят, защото българите са „смешен народ“. И са прави. Смешен народ сме. Защото превърнахме парите във висша ценност, а стремежът към тях – във висша цел.

Защото богатият простак е на по-високо стъпало от бедния учен. Защото образованият е обект на подигравки, а имбецилът с луксозен автомобил и напомпан бицепс – обект на възхищение.

Днес деца пребиват деца и деца убиват възрастни. За пари, за вещи или просто за удоволствие. И тези днешни убийци не са само от един определен етнос. Днес бруталните гледки са ежедневие, но докато извръщаме глави и мълчим, докато подминаваме с безразличие и гледаме само собствения си дом и семейство, докато не започнем да реагираме на тоталната липса на ценности – децата-убийци ще стават все повече. И не се знае дали някой ден самите ние няма да сме една от техните жертви.

Мълчанието е злато, но само на хартия.