За тази опасност предупреди днес журналистката Елена Йончева в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия. Тя взе участие в разговора „Опасни граници“ по повод днешното заседание на страните от Вишеградската четворка.

„Разбира се, не е добра идея България да се превърне в буферна зона – каза Йончева. - Но в същото време ние сме заложници донякъде на турската политика. Спомняте си, тези дни президентът Ердоган каза, че може отново да задейства бежанската вълна, ако Европа не подкрепи създаването на така наречената буферна зона в Северна Сирия.“

„Това не означава, че ние не трябва да укрепваме своите граници – продължи журналистката, - защото пристигането, нахлуването на стотици хиляди бежанци в България ще се превърне не само в национална катастрофа. То ще провокира редица страни от ЕС да затворят своите граници и така ще се създаде опасността страната ни да се превърне в буферна зона.“

Елена Йончева подчерта, че именно на Ердоган са думите, че потокът ще мине през България и Гърция, ако той реши.

По-нататък тя припомни извода от доклад на шефа на разузнавателното управление на Пентагона от 2013 г.: Ако режимът на Асад падне, той ще бъде заместен от различни джихадистки групировки. Ще настъпи пълен хаос и Сирия ще се превърне в една база на ислямистки бойци, които ще действат в Чечня, Китай, Кашмир и на Балканите - оттам и в Европа.

Тревожни са и прогнозите на журналиста Мохамад Халаф. „Продължаването на руските бомбардировки ще доведе до вълни от мигранти“, каза той в „Здравей, България“. Според него в ЕС въобще нямат стратегия и не знаят какво да правят.

За опасностите от необмислено затваряне на граници на Балканите предупреди бившият началник на Военното разузнаване генерал Чавдар Червенков, който през 1994 г. беше министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова.

„Изграждането на нова граница по линията Македония - България и изолирането на Гърция, каквото е желанието на някои европейски страни, ще увеличи наплива от бежанци към страната ни“, подчерта по радио „Фокус“ ген. Червенков.

При положение, че потокът от бежанци от Турция към Гърция не спре, какво става с тази маса хора? Вероятността да избие към нас е напълно реална“, посочи той. По думите му Сърбия и Румъния ще вземат съответните мерки, защото вече всяка страна по веригата на потока ще затваря своята граница, както например Австрия и Сърбия.

„Има голяма опасност ние да се превърнем в огромен бежански лагер“, каза бившият началник на Военното разузнаване. Според него позицията на България по идеята на Вишеградската четворка трябва да е страната ни да потвърди своята солидарност с Гърция и да изрази несъгласие с изграждане на граница между Македония и Гърция, както и между България и Гърция.

„Трябва да работим в съответствие с нашите възможности за единна европейска политика по въпроса за бежанците“, категоричен бе генералът, цитиран от агенция „Фокус“. Той допълни, че със затоплянето на времето потокът от бежанци ще се увеличи.

АНКЕТА: Да създаде ли България център за бежанци?