Зарязани в хладилни камери трупове, извозване с бусове, схеми с пари и документи - това са част от зловещите разкази за обвиняемия за нелегалните гробове край село Клисура в района на Банкя Георги Енев, които сподели пред БНТ зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев.

"Забранил съм му достъп до моята погребална агенция. Чувал съм страшни работи през годините как зарязва трупове по хладилните камери с месеци. Преди много години имаше един случай такъв с 5 трупа, за които все нямаше документи, бяха престояли повече от 3-4 месеца и най-накрая този другият, с когото работеха - т.нар. Любо - един ден той паркира пред нас бусовете - взехме покойниците, вкарахме ги в буса. От онзи момент няма достъп до тука този човек. В края на 2017 година се случва това", обяснява Макреев.

По думите му Енев е правил схеми с пари и документи.

"Аз с този човек не разговарям от години, когато се опита да ми подари тези 3-4 трупа. В този период това струваше само таксата в крематориума. Този човек съм го чувал по телефона да разговаря с хора, да им представя оферти за кремиране на покойник на цена от 600 лева. Приемаме, че кремацията е 380 лева по онова време. Тогава ковчегът, най-обикновен, без който няма как да извършиш кремацията, можеше фирма на едро да го закупи на 36 лева. Стигаме примерно до 420 лв. Но ти имаш транспорт, оформяне на документи. Ти не можеш без печалба да продаваш. Как ще стане това за 600 лева. В същото време за крематориумите се изискват много по-специфични документи, отколкото за погребение. За погребение ти трябва един смъртен акт и всеки може да погребе всеки", разказва Макреев и продължава:

"Кремация може да разреши само пряк наследник или някой, който поема цялата отговорност по кремацията, защото това е било приживе желанието на починалия, плюс разрешително от доктор за кремация. Ако докторът не издаде такова разрешително, тази кремация не може да се извърши. По закон при доказано убийство, доказана насилствена смърт - прокуратурата никога няма да разреши кремация, защото може да се наложат последващи следствени действия".

Макреев споделя още, че според него тези хора не са били в хосписи, макар и такава да е първоначалната информация, а може би са били болни от COVID-19, защото така били запечатвани чувалите на починалите от вируса.

"Ето говорим за седем трупа - в момента кремацията започва от 460 лв. Седем трупа по 460 лева - може да ги сметнете. Тези дупки - на първия пияница му дават по една права лопата и по 50-100 лева - няма ли да го свършат това? За да обявяваш на клиентите, по това време беше между 380-400 лева, най-минимална цена за кремация, ти да обявяваш цена 600 лева за кремация - значи ти няма да го вкараш в крематориума", категоричен е Макреев.

Той разказва и за подобен случай по същата схема:

"Имах един случай 2012 година - с един Мариян, който се оказа, че никога не е имал погребална агенция, на него обаче майка му работеше като патолог в МВР болница, служителка на СДВР почина майка ѝ там. Тя се чуди какво да прави, обръща се към патолога на МВР - тя казва: "Моят син ще ти свърши работа, не се притеснявай". И този Мариян си беше оставил трупа в моите хладилници навремето. Минаха 4 месеца и го питам: "Какво го правим този труп?". "Ами, нямам документи", ми казва. "Чакам документи от чужбина". Това е оправданието на всички, които не искат да си свършат работата. Най-накрая, при смъртния акт, който беше останал при мен - отидох в централното съставяне, по ЕГН-то го проверих на близките адреси, отидох при дъщерята. Представих ѝ се, поканих я да дойде на едно разпознаване в моите хладилници. Тя каза: "Няма да дойда, не мога да гледам такива неща", въпреки че работи в структурите на полицията, "ще пратя мъжа ми". Дойде господинът, влезе, хвана се за главата и каза: "Ау, ама ние сме положили урната на тъщата преди 6 месеца". Казах: "Това тя ли е?" - "Да тя е", отговори той. Попита ме за погребалната агенция, казах им я. Помолих госпожата, все пак работи в МВР, това нещо трябва да се разнищи. "На вас ви е предадена някаква урна с нещо, а жената стои тук." Тя каза: "Моля ви, ще ми се смее цялата полиция". Тогава казах, че не ме интересува - този проблем трябва да се разреши по някакъв начин. Натиснах Мариян по-сериозно, той каза, че няма пари. Поисках му документите, те му дадоха документите. Отидох за моя сметка, пуснах кремацията. Кремирах тялото на тази жена и им предадох истинската урна".

По думите му Енев говори за 60 трупа, защото това нелегално погребване се случва "сигурно от 20 години", а контролът е "нулев".

През годините Георги Енев управлявал няколко фирми: "Георги Енев го знам първо като приемственик на фирма "Рай" от преди 1990 г. След това се подвизаваше като "Орион", после като "Траурен център Банкя". След това като агенция "Велина". Той е човекът оркестър. Той се разпореждаше къде и кой ще се погребва. Най-скандалното за Георги Енев е, че няма как в нашите камери да му престояват труповете за 2-3 месеца и да чака през цялото време документи. То е ясно, че или ще ги пусне като служебни погребения за по-ниска цена, или някъде ще ги закара. То е ясно".

Споделя и че е получавал заплахи.

"Имах две-три по телефона. Няма да кажа имена, но ми казаха: "Знаеш ли какви интереси засягаш? Ненормален ли си?! Толкова ли бързо искаш да умреш или да осакатееш", казва Макреев и добавя, че не се страхува.