След като групата на Митьо Очите има политическа протекция, със сигурност има и някаква протекция в полицията и прокуратурата, коментира криминалният журналист Стефан Ташев пред БНР, след като вчера президентът Румен Радев заяви, че Димитър Желязков е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.

"Политиците се обвиняват взаимно, че някой е направил тази операция сега, за да се "клепат" един друг. Това е едното твърдение. Другото твърдение малко ми се вижда смешно - държавният глава на страната, който получава всеки ден доклади от всички служби, да твърди, че знае кой покровителства Митьо Очите - да излезе да го каже. Това е смешно за един държавен глава. Имам чувството, че ние още не сме наясно с целия този набор от политици, които са осигурявали подкрепа, а такава подкрепа очевидно е имало. Тези връзки са само, може би, върхът на айсберга", каза Ташев.

Според него прокуратурата и МВР трябва да реагират по-бързо при разследването на групата на Митьо Очите.

"Не знам мотивите на прокуратурата и МВР, за да продължи толкова дълго разследването на групата на Митьо Очите, може да не са имали достатъчно свидетели, не са имали достатъчно доказателства, за да докажат тази група, но би трябвало да реагират малко по-бързо. След 2016 година, когато стана престрелката в Слънчев бряг с убит и тежко ранен, мисля, че трябваше по-бързо да се задействат нещата", добави журналистът.

Той припомни, че след престрелката в Слънчев бряг разследващи журналисти са установили, че има човек, наричан "следователя на Очите", който е бил отстранен от Висшия съдебен съвет:

"Дали такива хора има от полицията в Несебър, Бургас, Слънчев бряг - въпрос на доказване. Това е работа на прокуратурата, на МВР - да си разчисти редиците. Тази групировка около Очите работи от много години и е съвсем нормално да е пуснала корени."

По повод на процедурата по задържането на Димитър Желязков в Турция Ташев коментира:

"Групата, задържана с Митьо Очите, още същата вечер ни беше предадена като опасна за националната сигурност на Турция. Това не бива да се забравя. Един от още незаловените хора е общински съветник от Бургас. Пак виждаме само едни малки късчета от цялата тази огромна групировка, която е свързана и с политици, и с магистрати, с полицаи, което, в тази симбиоза, осигурява работата на тази групировка - рекет, изнудване, палежи, събиране на такса "Спокойствие". Да не забравяме, че дясната ръка на Митьо Очите е общински съветник, втори мандат, от ДПС. Така че това за мен е само върхът на айсберга. Ако някой се разрови, ще излязат още по-страшни неща."

Според Ташев прокуратурата трябва по най-бързия начин да приготви доказателствата и да ги внесе в съда срещу всички задържани.

"Очевидно е, че към момента Бенчо Бенчев, както се твърдеше, че го разследват за пране на пари, не са събрани достатъчно доказателства. Разследват го само затова, че е скрил Митьо Очите в хотела", каза още журналистът.

За днес Бенчев беше призован в следствието, за да му бъде повдигнато обвинение за укривателство на несебърския бос, който беше обявен за издирване от Интерпол и сега се чака екстрадицията му от Турция. Адвокатът на общинския съветник и бизнесмен обаче бил зает и двамата ще се явят утре.