Вчера, около 13.30 часа, на стационарния телефон на възрастна жена в Шумен позвънил непознат мъж, който се представил за полицай и я заблудил по познат сценарий. Мнимият полицай обещал, че при успешна акция, в знак на благодарност, тя щяла де получи доживотно увеличение на пенсията и дори оставил телефон за връзка с номер 08112.

След като приключил разговорът, 80-годишната жена опитала да се обади на този номер, но не успяла. Малко след това я потърсил непознат мъж, който й казал, че по най-бързия начин трябва да намери 20 000 лева и да ги предаде, за да не се случи най-лошото с нея и близките й.

След отправените закани и заплахи последвало ново обаждане от мнимия полицай. В резултат на многократни обаждания и разговори жената била убедена да остави пред входната си врата всички нейни и на близките й спестявания, общо 44 800 лева, и златни накити - общо за близо 45 000 лева.

Малко след 17.00 часа жената разбрала, че е била измамена и по-късно е разпитана в полицейското управление в Шумен. Криминалисти работят по разкриване на измамника и негов помагач, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен.

МВР съобщи, че само за един ден - на 14 май, деветима жители на Кърджали са били убеждавани по телефона по познатите сценарии за лечение на болни близки и за помощ на полицията при провеждана операция. Най-голямата искана сума е 20 000 евро. Нито един от опитите за измама не е успял. След подадените сигнали полицейски служители от РУ-Кърджали са посетили всички граждани, които били атакувани по телефона.