Задържан е обявеният за общодържавно издирване затворник от Пловдивския затвор, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

42-годишният Георги Танчев, по прякор Манджата, е задържан днес по  обяд при акция на "Криминална полиция" при ОД на МВР-Пловдив. Той е пребивавал в апартамент на бул. "Княгиня Мария Луиза" в Пловдив, ползван от негов познат, също криминално проявен.

На 10 април Георги Танчев, който изтърпява влязла в сила присъда за държане на наркотични вещества в размер на една година "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, напусна външен обект край Пловдив, където е работи и не се прибра в затвора в Пловдив. Дотогава той е изтърпявал наказанието си в Затворническо общежитие от открит тип /ЗООТ/ "Хеброс" към Затвора в Пловдив.

От прокуратурата уточняват, че съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, лишените от свобода, изтърпяващи наказание при първоначален "общ" режим, могат да полагат труд на външни обекти. Георги Танчев е бил приведен в ЗООТ "Хеброс" на 9 март 2018 г. Той е бил осъждан преди многократно за престъпления против собствеността и притежаване на наркотични вещества.

Предстои Районна прокуратура-Пловдив да повдигне обвинение спрямо Георги Танчев по член 297 ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание до три години "лишаване от свобода".