Търговският директор на фирма TAD Group, в която работи обвиняемият за кибератаката срещу НАП компютърен специалист Кристиян Бойков, е задържан. Информацията бе потвърдена от МВР.

Акцията на антимафиотите в офиса на компанията продължава над 6 часа. Тя е част от разследването по проникването в системате на НАП. На място бе и началникът на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.

От офиса на ТАД груп са иззети всички компютри, сървъри и рутери, наличният софтуер, криптиращи програми и ключове за тях.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че от TAD Group отказват да съдейства в необходимия обем на МВР.

"По отношение на иззетите в рамките на досъдебното производство магнитни носители, компютри, конфигурации, те вече са под контрола на разследващите - там няма какво да бъде унищожено, но ако има други доказателства, възможно е през това време да бъдат унищожени", каза вътрешният министър.

Маринов уточни, че информацията, която е изтекла в публичното пространство, не е под юрисдикцията на законите на България.

"Това е въпрос на решение на сайта, на който са качени, но там важат международни закони. Ние, естествено, сме поискали това нещо, друг е въпросът до колко ще се съобразят", заяви той по повод на възможността информацията да бъде спряна.