Началникът на РУ-Раковски Георги Илиев и трима негови подчинени са задържаните при спецакция днес. От Окръжната прокуратура в Пловдив потвърдиха за операцията, но заявиха, че чак утре ще има повече информация. "Вътрешна сигурност" в МВР провежда акцията, директорът на ОДМВР-Пловдив е в течение, каза само и главният секретар на МВР Младен Маринов.

По неофициални данни обаче, четиримата служители на реда са разследвани заради подозрения, че при започване на разследване срещу дадено лице те не са вършели работата си по закон, а са го рекетирали да плати определена сума, за да бъдат прекратени действията спрямо него. Проверява се дали оперативна информация не е била използвана и за извършване на престъпления, съобщи bTV.

Четиримата били уличени при разследване срещу други двама полицаи, задържани миналата година - Стефан Модев и Петър Атанасов, след въоръжен грабеж на микробус с контрабандни цигари на стойност около 300 000 лева. На шофьора били сложени белезници, бил приведен в безпомощно състояние, а стоката му била обрана.

Според източници, близки до разследването, един от служителите на РПУ-Раковски е участвал във въоръжения грабеж. Самият търговец се е оплакал, че полицейският началник и подчинените му го изнудвали да плаща такса "спокойствие", за да продава контрабандните цигари в Раковски и съседните села. По непотвърдена информация става въпрос за получени подкупи за около 15 000 лева, предаде Нова телевизия.

Задържаните на практика са половината наличен състав на районното в Раковски. Началникът Илиев беше назначен през 2016 г.