Служители на областната дирекция на МВР задържаха за участие в корупционна схема инспектор от Варненския затвор, съобщиха от апелативната прокуратура в крайморския град.

Според събраните по делото доказателства той се е облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода. Те заплащали за предстоящите му действия чрез парични преводи към трето цивилно лице.

На инспектора като извършител и неговия съучастник като помагач са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа, след което ще се внесе искане във Варненския окръжен съд да им бъдат наложени мерки за неотклонение.

Разследването продължава. Заради фактическата и правната си сложност то е възложено на екип от следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна, се казва още в съобщението.

През месец юли бяха арестувани други тримата подкупни надзиратели от Варненския затвор. Те бяха уличени, че са позволявали на излежаващ присъда автокрадец да напуска безконтролно затворническото общежитие в района на варненския затвор.