36-годишният мъж с умствено изоставане е арестуван за нападението над 75-годишна самотноживееща жена в русенското село Ценово, заради което жандармерия блокира за дни входовете и изходите на населеното място. Пенсионерката бе нападната, изнасилена и ограбена.

Извършителят е задържан вчера за срок от 72 часа, като са му повдигнати три обвинения, съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Престъплението е извършено около 23 часа на 20 май тази година. Сигналът постъпил в полицията в 10.40 часа на следващия ден. Мъжът проникнал с качулка на главата в дома на жената, като преди това спрял електричеството. Изнасилил я и откраднал 60 лева. Не са й причинени телесни повреди.

По случая беше организирана специализирана полицейска операция съвместно с жандармерията. Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Велико Търново и от Окръжната прокуратура в Русе.

Георгиев информира, че на мястото на престъплението е извършен оглед и са иззети вещи. Пострадалата жена е разпитана, като с нея са работили психолози. Извършена й е и съдебно-медицинска експертиза.

Жената посочила мъжа като автор на престъплението. Познавала го от сбирки на религиозна общност в селото, които тя посещавала.

По време на разпита мъжът, който досега не е осъждан, признал извършеното по предявените му три обвинения. Обяснил пред разследващите, че първоначално не е замислял престъпление, като мотивът му бил изцяло сексуален. Казал, че било лично отношение към жената, към която "имал някакви симпатии". Доказателствата на този етап сочат, че решението за отнемането на парите било спонтанен акт, като не става въпрос за човек, който разбива жилища и влиза в домовете на възрастни хора, за да извършва грабеж.

Окръжният прокурор на Русе обясни, че мъжът има психично заболяване - умствено изоставане. Назначена му е съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която да даде отговор на въпроса дали той може да носи наказателна отговорност. В зависимост от това ще бъде внесено в съда искане за постоянното му задържане под стража.

Ако извършителят бъде признат за вменяем, предвиденото в закона наказание за изнасилване е от две до осем години затвор, за грабеж - от три до 10 години "лишаване от свобода", а за противозаконното влизане в жилището през нощта - от една до пет години затвор.