Търговски кораб, плаващ покрай бреговете на Сомалия, е бил отвлечен от неизвестни похитители, обяви официално днес испанското министерство на отбраната, предаде Ройтерс, като посочи, че това изявление подхранва страховете от завръщането на пиратите в Аденския залив и в Червено море, където зачестяват нападенията срещу кораби.

В четвъртък Ройтерс съобщи, че плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж в Арабско море, край бреговете на йеменския остров Сокотра. Това е корабът "Руен", който е собственост на "Параходство Български морски флот".

В петък испански военен кораб се насочи към мястото, където е бил отвлечен "Руен". Той се намира "под контрола на пиратите от сутринта на 14 декември", обяви испанското министерство на отбраната в своето първо потвърждение за съдбата на кораба, отбелязва Ройтерс. В петък от "Параходство Български морски флот" (БМФ) АД съобщиха, че "Руен" е под контрола на похитителите. В същия ден във връзка с инцидента премиерът Николай Денков заяви в Брюксел: "В момента има институции, които са ангажирани със случая. Трябва повече тишина, за да се осъществят преговорите".

"Търговският кораб "Руен" всъщност е бил отвлечен. Относно въпроса кои са похитителите, извършили абордажа на кораба,... ние нямаме подобна информация", заяви испанското министерство на отбраната в писмо по електронната поща за Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че според източници от областта на морската сигурност това е предполагаемото първо отвличане на търговски кораб от сомалийските пирати от 2017 г. насам. Ройтерс посочва, че пиратите, които са създали хаос в стратегическите води между 2008 г. и 2018 г., може да са се завърнали в Аденския залив, възползвайки се от отслабването на мерките за сигурност, както и от смута, настъпил след атаките на йеменските бунтовници хуси срещу плавателни съдове в Червено море.

"Те очевидно мислят, че ситуацията край техните брегове е предразполагаща да започнат отново да нанасят удар след удар", смята Джери Нортууд, бивш капитан на боен кораб на британската армия в региона.

"Ефективното упражняване на власт" от страна на федералното правителство на Сомалия е изключило съществуването на райони, където пиратите могат да действат свободно, заяви за Ройтерс сомалийският държавен министър на външните работи и международното сътрудничество Али Мохамед Омар.

"Оценяваме настоящите инциденти като изолирани случаи. Една от евентуалните причини за случилото се е кризата в Червено море, относно която ние призоваваме за дипломатическо решение като най-добър метод на действие", каза Омар.

Високопоставен европейски дипломат заяви за Ройтерс, че завръщането на сомалийските пирати в момента на атаките от страна на хусите може и да не е съвпадение, като допълни, че в региони, неподвластни на законите, където действат наемници, обстановката и съюзниците се менят.