Със съдействието на Военноморските сили на Република Индия един член от екипажа на "Руен" е евакуиран от борда на кораба, съобщиха от "Параходство БМФ" АД. Мъжът е прехвърлен на боен плавателен съд, за да му бъде оказана медицинска помощ.

След направената оценка на здравословното му състояние, индийският медицински екип е взел решение българинът да бъде настанен в лечебно заведение.

"Руен" остава под контрола на похитителите, допълва БТА.

От Параходството допълват, че дружеството работи в координация с компетентните международни органи, а сигурността на екипажа е основен приоритет.

"Най-ценното за похитителите са хората и в преговорите те трябва да докажат, че хората са наред. Очевидно се е появил проблем с някой член на екипажа и те са позволили той да бъде евакуиран, за да могат да протекат преговорите нормално", заяви в предаването "Тази сутрин" президентът на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани - Димитър Димитров.

"Ако човекът се е влошил на кораба и не може да бъде лекуван, и има риск за живота му, той трябва да бъде евакуиран", добави той.

Капитанът подчерта, че никога не е срещал случай, в който някой болен да бъде върнат на похитения кораб отново. "На борда са останалите 17 члена от екипажа, така че пиратите разполагат с достатъчно хора", каза той. 

"Веднага след пиратските нападения похитителите установяват връзка със собствениците на кораба и техните застрахователи. След това преговорите се водят конфиденциално, за съжаление голяма част от тях продължават с месеци", обясни още той. 

Вмчера следобед президентът Румен Радев проведе среща в президентската институция със заместник-министър председателя и министър на външните работи Мария Габриел и ръководителите на службите за сигурност за обстановката в Близкия Изток и състоянието на българските граждани, които са част от екипажите на отвлечените в региона кораби "Galaxy Leader" и "Руен". По време на нея бяха обсъдени предприетите от страната ни дипломатически действия за своевременното информиране на българската държава за състоянието на сънародниците ни, както и възможностите за задълбочаване на комуникацията и координацията на България с партньорите ни по тези случаи, гласи краткото съобщение за срещата.