Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи, съобщи министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите, съвместно със заместник-министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Тя функционира от 16 октомври, а до 2 ноември, за две седмици, са връчени над 5000 документа на гражданите, които имат регистрация в системата, като голяма част от тях са изплатени. Изпратените документи от системата на МВР за административно-наказателна дейност към системата за електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 хиляди електронни фиша, добави министър Стоянов, цитирана от БТА.

Ние ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия, каза той. Във връзка със събираемостта на глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата, Стоянов посочи, че до октомври 2023 г. са събрани над 11 млн. лв., което е с повече 2,5 млн. лв. спрямо октомври 2022 г.

На снимката (от ляво надясно): министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният инспектор Мария Ботева, отдел "Пътна полиция" към МВР

Снимка: БТА

Калин Стоянов добави, че възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя.

Заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров

Снимка: БТА

Заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров посочи, че гражданите ще получават текстово съобщение на телефон или електронна поща с минимално закъснение след извършване на нарушението на пътя.

Услугата не изисква задължителна регистрация, но ако има такава, всеки може да провери, проследи и да се информира за издаден фиш и наказателно постановление, каза той и уточни, че при регистрация могат да се посочват данни за получаване на известията.

На снимката (от ляво надясно): заместник-главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, главният секретар на МВР Живко Коцев

Снимка: БТА

От МВР обясниха още, че документите за нарушения, за които хората ще бъдат уведомявани са фиш за установяване на нарушения на място, електронен фиш за установяване на нарушения на скоростта и наказателно постановление в следствие на установено нарушение с акт за такова. Когато бъдат издадени тези три документа срещу нарушителя, се задейства системата за уведомяване.

"Ако има нещо, което смущава гражданите в съобщението, да се обърнат към МВР, за да получат информация", допълниха от институцията.

Ако гражданинът има регистрация в системата за електронно връчване, той може да отвори електронния фиш и наказателното постановление, както и има възможност да заплати онлайн глобата.

На снимката (от ляво надясно): заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Снимка: БТА

Сред законодателните промени, приети през август, е и отнемането на автомобили от водачите, които са установени да управляват след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила, припомни министърът. Тази мярка работи, коментира Калин Стоянов и посочи, че от влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194.