Водолази с лодки издирват изчезналия Янек Миланов от Дупнца в язовир Дяково, съобщава struma.bg. Дупничанинът е в незивестност от 18 денонощия.

Окръжна прокуратура - Кюстендил образува досъдебно производство за отвличане по случая с Янек Миланов. Наблюдаващ прокурор е Бойко Калфин от Окръжна прокуратура - Кюстендил, но той не желае да коментира случая, докато не се съберат достатъчно доказателства.

"Образувано е досъдебно производство за отвличане 9 дни след случилото се. Тогава са предоставени данни от разследващите органи в Окръжна прокуртура - Кюстендил", заяви говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Мариана Сираков.

Джипът на Васил Капланов -Каплата, спряган за съпричастен с изчезването на Янек, е иззет още в първите дни на разследването и е оставен на отговорно пазене в двора на РУ - Дупница за извършване на криминалистична експертиза.

Миналата седмица е правен и повторен обиск в апартамента на Васил Капланов. Той е викан и на разпит в полицията в Дупница. Съпричастността на Васил Капланов към изчезването на Янек Миланов се базира на показания на съседи в блока, които твърдят пред разследващите, че във вечерта на изчезването му - 31 юли 2020 г., Янек е пристигнал отнякъде с лекия си автомобил, хвърлил ключовете на масата, където са седели съседите пред блока, и им казал, че отива на среща с Капланов, но не се върнал.

Не е ясно дали наистина се е качил в джипа на Каплата и ако е, дали насила, или доброволно. Камерите на общината са засекли джипа на Васил Капланов да излиза от града по посока Крайници.

В него са били двама, но не е доказано, че вторият е Янек Миланов, тъй като лицето на спътника на Каплата не се виждало ясно. Криминалсти от Дупница два дни изземаха записи от видеокамери в селата Краници и Червен бряг. На част от тях се вижда джипът на Васил Капланов, който обикаля посред нощ по улиците, но по-нататък следите му се губят.