Няма нищо общо между затворника и гражданина Владимир Пелов. В една личност ги свързва високия интелект. Мнението е на началника на психологическата лаборатория на всички затвори в страната Тотьо Боев, цитиран от Би Ти Ви.

Владимир Пелов е манипулирал всички тестове, които са му правени в затвора. Планирал е винаги всичко, и то в детайли - бягството му от затвора доказва това.

Пресметлив, манипулативен, интелигентен, безчувствен - това е оценката на специалиста за Пелов. Пелов остава с Радослав Колев, защото така се чувства по-сигурен и защитен, твърдят профайлърите.

Изненадващ е само фактът, че никой от двамата не напуска страната. Интересно е и тълкуването на писмото на Пелов до медиите: подигравка с институциите.

Всъщност целият процес на укриването му също е вид подигравка, обяснява Красимир Занев, който е задържал Пелов няколко пъти в миналото

Профайлърите казват още, че случилото се в Ботевград и смъртта на Пелов е чиста случайност и доказва надменността му. Твърдят още, че другият беглец все още е жив и се укрива.