Взети са кръвни проби на Георги Семерджиев, както и от полицайката, която му е помогнала да се укрие, съобщиха bTV, БНТ и Нова тв. Това се е случило след разрешение от съдия, защото двамата са отказали да дадат доброволно.

Медицинският екип е отишъл на място в Националното следствие при Семерджиев. Полицайката е откарана до болнично заведение, където също да й бъде взета пробата.

Кръвната проба е ключова за тежестта на обвинението, което ще бъде повдигнато.

Следователи предполагат, че при фаталния инцидент на кръстовището на булевард "Черни връх" Семерджиев е карал със скорост в пъти над разрешената.

Вече е ясна самоличността на двете невинни жертви. Близки на 22-годишната Хариет разказват пред NOVA, че часове наред не са могли да разберат дали тя е сред загиналите при инцидента. Те са звънели в болници и в МВР, за да получат информация. Твърдят, че след като казвали трите имена на момичето, отговорът на полицията бил, че инициалите съвпадат.

При катастрофата загива и 26-годишно момиче, което е служител в космическата обсерватория. Близките и на двете млади жени са в шок и настояват да има справедливост, а Георги Семерджиев да получи най-суровото наказание.

В злополучната нощ 22-годишната Хариет трябвало да се види с дъщерята на Антоанета Куюмджиева. "Последно я чуха в 23 часа. А аз я видях няколко часа преди това....за последно", разказва майката.

Следват дълги и мъчителни часове, в които близките на 22-годишното момиче се опитват да разберат дали тя е една от жертвите. Звънели в 4-то РПУ, но от там им казали само, че инициалите съвпадат.

"Обърнахме се за помощ към вас, защото наистина не можехме да я намерим по никакъв начин. Силно се надявахме наистина това да не е тя", споделя Антоанета.

За съжаление името се потвърждава. Близките на 22-годишното момиче искат само едно. "Ужасно звучи, но искаме правосъдие. Никой не заслужава да умре по този начин... никой. Това са деца", заяви почернената майка. И допълва: "Господ достатъчно го е наказал този човек, но все пак трябва да си търсим правата. Не може да бъдат и да остават безнаказани".

Втората невинна жертва на адската катастрофа е 26-годишната Христина. Студентка по българска филология и асистент в Националната астрономическа обсерватория към БАН. Близки и приятели на момичето не могат да повярват за нелепата й смърт. Разказват, че наскоро сбъднала голямата си мечта - да стане джаз певица. "Пеенето. Хобито й стана начин на живот, за съжаление не за много дълго време. Снощи в 2:30 през нощта ми звънна една моя позната и от нея научих. Първоначално не повярвах", спомня си Николай Драганов, близък на една от жертвите.

И настояват за безкомпромисен съдебен процес. "Джунглата взе поредните два живота. Това е. Закони в България има, правилно правоприлагане няма. От тук нататък предстои компетентните органи да си свършат работата, а не както стана с нашия колега Милен Цветков", посочва Николай.

Засега обвинението предвижда от 5 до 20 години затвор за Георги Семерджиев.

Веднага след получаването на сигнала за тежката катастрофа, към мястото на инцидента отиват 4 линейки. Първата пристига на 4-тата минута. В нея е 25-годишната докторка Йоанна Минкова. По думите й таксиметровият шофьор, който също пострада по време на инцидента, е оцелял по чудо, а за двете момичета шанс не е имало.

В 23:08 ч. спешните медици получават сигнал за тежка катастрофа. "Подробности не се знаеха. Знаеше се, че има тела, части от тела, не се знаеше колко са жертвите", разказа пред bTV д-р Йоанна Минкова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Първият екип, който отива на място, е този на младата лекарка. Именно тя оказва помощ на единствения оцелял. "Беше шофьор на такси, беше оцелял, слава Богу, с минимални травми беше като по чудо, защото половината му кола му беше отнесена", обясни тя. Лекарката само констатира смъртта на двете момичета. "Момичета бяха на 50 метра разстояние една от друга. Бяха починали на място, и двете с травми, несъвместими с живота. Не са имали никакъв шанс нито да реагират, нито да разберат какво ще им се случи след 2-3 секунди", споделя спешният медик.

През това време към инцидента отиват още екипи. От кадрите от видеорегистраторите се вижда, че по-малко от 10 минути след инцидента на място вече има няколко линейки, полиция и пожарна. Всички остават до късно, за да търсят дали евентуално няма още жертви. "При такива високоскоростни инциденти много често може телата на жертвите да бъдат много по-далече от местопроизшествието", каза д-р Минкова.

Втори ден протести в памет на загиналите млади жени

За втори пореден ден граждани се събраха на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски" в столицата, където Георги Семерджиев помете с колата си и уби две млади момичета. Движението в района е спряно. Хората настояват за справедливо наказание за всеки нарушител на закона и бързи и адекватни действия от страна на органите на реда. Протестът е под надслов "Срещу рецидивистите и корупцията на пътя".