Вълната от заплахи за поставени бомби в училищата у нас продължава. От СДВР съобщиха за Dir.bg, че има "злоумишлени съобщения за няколко различни учебни заведения на територията на София", без обаче да се посочва кои са те. Сигнали са получени и в десетки училища в страната, съобщиха от МВР.

В страната сигналите, известни до момента, са подадени в 24 учебни заведения във Варна, всички училища в Сливен, Математическата гимназия в Бургас и 16 училища в община Плевен, сред които Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици "Димитър Димов" в града.  

Учениците в тези учебни заведения са евакуирани и часовете се прекратени. В Сливен денят бе обявен за неучебен. 

В София тази сутрин сигнал за поставено взривно устройство бе получен в 22-ро СЕУ на бул. "Витоша", в 50-о ОУ "Васил Левски" в "Драгалевци", в 91-ва Немска езикова гимназия, Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ" и в Университета за национално и световно стопанство. 

В 22-ро СЕУ сигналът е подаден между 6 и 6.30 часа, но този път не по мейла, а по телефона. Обадил се е мъж, съобщи bTV. Полицията е направила обход, но не са намерили никакви взривни устройства, разказа директорката. Въпреки това децата са освободени от занятия превантивно, а училището остава затворено за 24 часа.

Новината за поредни заплахи идва на фона на съобщенията, че днес се подновяват учебните занятия в близо 50 училища в София, Бургас и Варна. Те бяха затворени инцидентно вчера след вълна от имейли за поставено взривно устройство. Бомби не бяха открити никъде при проверките на полицията.

Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни дали зад бомбените заплахи в училищата у нас от понеделник стои дете, каза по NOVA киберспециалистът Спас Иванов. По думите му, ако се установи, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат санкционирани и осъдени за сериозна сума пари.

Според бившия началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев автори на сигнала за бомби са активисти и хакери от Руската федерация, тъй като имейлите са подадени извън територията на страната. "Подобни атаки се случват не само в България, но за първи път се случват тук в такива мащаби. Целта на тази атака е да има паника и страх у гражданите и в голяма степен това беше постигнато предвид реакцията и неподготвеността на училищата при такива обстоятелства", коментира експертът по БНТ.

Какво гласят сигналите

Сигналите бяха изпратени по имейл от името на Егор Синянский и непозната организация. Експерти допускат хипотезата сигналите да са дело на хакерски групи, свързани с Русия. В канала си в "Телеграм" организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата.

Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета публикува във Facebook и едно от съобщенията:

"Цялата човешка раса ще бъде унищожена.

ще ви поставим на колене

във всички училища в софия има самоделни взривни устройства.

и скоро те ще взривят всички вас.

смърт за държавата и цялото общество

telegram: @flum23" 

"24 часа" съобщава, че мейлът, от който група, най-вероятно чужденци, плаши училищата в България с бомби, е whitedevil666@gmail.com. "Белият дявол" се е постарал да не бъде хванат, като е използвал анонимизиращия браузър Tor, както и VPN, за да прикрие следите си. Писмото, което е на български език, най-вероятно е превеждано с гугъл транслейт. 

За мейлите отговорност пое Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Патрон на организацията е Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински. Той е американски терорист, анархист, математик, който извършва поредица от атентати с писма бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23-ма души. Тъй като бомби не бяха открити, разследването се води за подаване на фалшиви сигнали.

Хипотезите, по които се работи, са две, каза от своя страна Спас Иванов. "Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобно случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит", уточни експертът. 

Липсва протокол за реакция

В понеделник директорите на учебни заведения реагираха по различен начин на сигналите. Някои ученици бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и училища, които продължиха работа без прекъсване. 

"Съдържанието на имейла ми изглеждаше странно. Получихме обаждане от местните власти и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам казаха да се обадим на полицията. Органите на реда дойдоха и дадохме показания какви действия сме предприели", обясни директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Той допълни, че децата са реагирали спокойно и не е имало паника.

Пред БТА той каза, трябва да се преосмисли процедурата за затваряне на училищата и да има протокол от полицията какви действия да се предприемат в училища, в които са получени сигнали за взривно устройство. 

Директорите на училищата са категорични, че към момента няма алгоритъм какво се прави в такива ситуации - ясни инструкции към училищата нямаше и при вчерашния случай. "Държим да получим точни инструкции какво да правим, ако някога случаят се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички училища", уточни директорът на училището.

В ефира на bTV Диян Стаматов призова службите "да се раздвижат". Той посочи, че няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво се прави в такава ситуация. Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г.  

"Явно е бот или някакъв софтуер за масов спам, настроен да пуска в 9 сутрин. Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новина, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита "Какво ще правим?". Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни", каза още Стаматов. 

"Мои колеги са реагирали по друг начин. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура", смята той. 

Вчера в основното училище "Бранислав Нушич" в сръбския град Смедерево пък беше открито взривно устройство, съобщи сръбската телевизия RTS. То обаче било открито не след подаден сигнал, а при разчистване на един от училищните складове. Взривното устройство било намерено от служител на учебното заведение в кабинет, който не се използва за учебни занятия.