Десетки сигнали за взривни устройства в училища са подадени в София, Варна и Бургас.

Около десет са сигналите за бомба в софийски училища, съобщават от МВР. Става дума за училищата в районите "Красно село" и "Подуяне".

Екипи на ДОТИ извършват проверки на сградите. До момента не са намерени опасни вещества, като директорите решават дали да преустановят занятията. В някои от учебните заведения учениците са били освободени.

Във всички училища във Варна има сигнали за взривни устройства, съобщава БТА, позовавайки се на информация от варненската полиция. Служителите на реда извършват проверки.

От Областната дирекция на МВР в Бургас съобщават, че в града сигнали има подадени към 15 училища, като те са получавани не чрез обаждания, а по имейлите на учебните заведения. Учениците от повечето училища са били освободени и ще могат да се върнат едва след 24 часа. 

Снимка: БТА

Някои бургаски учебни заведения са предпочели да не провеждат евакуация в сградата, а да продължат нормално часовете, поясняват от ОДМВР Бургас.

Междувременно bTV публикува имейла, който училищата в София - в район "Красно село", са получили.

В електронното писмо се посочва, че "във всички училища са поставени тротилови заряди".

"Скоро ще взривят всички ваши училища в Красно село. Пожелавам ви да умрете", гласи финалът на заплашителния имейл.

ГДБОП е започнала разследване по случая. Имейлът с бомбената заплаха вероятно е изпратен от чужбина, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници от МВР. Текстът е на български, но вероятно е преведен с помощта на интернет преводач.

До момента експертите са проследили АйПи адреса на изпращача, като е установено, че той също не е български.

Проверките на сградите продължават.

Снимка: Булфото