12-годишно момиче на име Лола е убито по особено жесток начин във Франция преди повече от седмица. За случая западни медии писаха по-късно. В петък, 14 октомври, полицията в Париж я обяви за изчезнала. 

Ден след това момичето е намерено завързано в куфар. Според направената аутопсия то се е задушило. Върху свитото тяло на Лола имало изписани много странни числа, съобщи Stern.de.

Заподозряна за престъплението е чужденка на 24 години, която е с изтекла виза.

Води се предварително разследване за изнасилване, мъчения и убийство. Твърди се, че 43-годишен е приютил обвиняемата и е управлявал колата, в която е транспортирано тялото, допълва RTL.

След убийството на 12-годишната Лола много хора поднесоха цветя, плюшени играчки и цветя пред къщата на родителите й в Париж.

Трагичният случай започна да се политизира във Франция, коментира Барбара Везел за "Дойче веле" . Тя разказва, че убийството е станало в двора на дома на Лола. Баща ѝ подал сигнал, след като тя не се върнала от училище. Малко след това са идентифицирани и задържани алжирката Дахбия Б., заподозряна за престъплението, и вероятен неин съучастник.

Алжирката бе арестувана в Bois-Colombes (Hauts-de-Seine) предната събота сутрин. Това е ден след като Лола бе открита мъртва в пластмасова кутия недалеч от къщата на родителите си в 19-ти район на Париж - в нощта срещу събота.

Според публикации на френските медии Дахбия Б. е на 24 години, бездомна, безработна, с психически проблеми.

Психиатрична експертиза обаче трябва да изясни доколко вменяема е задържаната, за която се твърди, че в миналото имала душевни разстройства, посочва RTL.

Охранителна камера е записала срещата на Лола с чужденката в петък следобед преди една седмица. 

За момента разследващите предполагат, че Дахбия е пресрещнала Лола в коридора. Както обясни прокурорът пред френския всекидневник "Le Progrès", момичето е било отведено от апартамента на по-голямата му сестра, която живеела в същата сграда като Лола. След това Дахбия е принудила 12-годишното дете да се изкъпе, преди да я малтретира сексуално и да извърши други крайни действия на насилие върху нея. Твърди се, че след това тя скрила детето, вързано с тиксо, в кутия и го оставила в двора на жилищния комплекс, където е открило бездомник около 23:30 часа.

Аутопсия установи, че Лола е починала от "сърдечно-респираторна недостатъчност със симптоми на асфиксия и доказателство за компресия на шийката на матката", пише френското издание. Тя имала тежки порезни рани по лицето, гърба и шията, а по тялото й са изписани цифрите "0" и "1".

Когато разследващ показал снимки на трупа, задържаната Дахбия отговарила така: "Нито ми става топло, нито студено", според "Le Progrès". "Аз съм съм била изнасилена и видях пред очите си да умират родителите ми". Изявленията на заподозряната са били изключително непоследователни, твърди източникът.

На последните си изслушвания тя отрече деянието, твърдейки, че е "невъзможно да убие дете". Мотивът за ужасяващото деяние все още не е изяснен. Нейният защитник Александър Силва отрече слуховете, както пише CNews, че убийството е станало заради търговия с органи - "никога не е било това част от процеса" и "никога няма да бъде част от процеса", цитира думите му френски информационен сайт.

Съучастник на Дахбия Б. е 43-годишен мъж. По информация на "Le Progrès" той е приютил жената и е карал превозното средство, в което е транспортирано тялото. В полицейския арест той заяви, че е "стар познат на заподозрените" и че ги е закарал "по тяхна молба" с "два куфара и пластмасовата кутия" от Париж до къщата си в Аниерес-сюр-Сен в покрайнините на града. Само два часа след като пристигнал той извикал такси, за да върнат жената с куфарите и кутията обратно в Париж.

След случая, който разтърси Париж преди седмица, в петък вечерта, полицията арестува общо шестима заподозрени, включително Дахбия Б., сестра й, 43-годишният и бездомникът, който е открил мъртвата ученичка. Четирима от тях са освободени, съобщи RTL.

В ареста остават Дахбия Б. и предполагаемият й съучастник. Двамата бяха изправени да отговарят на въпроси пред следовател в понеделник, на 17 октомври.

Политизирането на случая "Лола"

Крайнодесният френски политик Ерик Земур, чиято партия спечели едва 4% от гласовете на парламентарните избори през юни, започна да експлоатира политически случая "Лола", пише Барбара Везел от "Дойче веле". "Алжирска гражданка и нелегална имигрантка, сега вече е официално: убийцата на Лола никога не е трябвало да пресича пътя на момичето. Още един път - #Франкоцид", написа Земур в "Туитър" във връзка с убийството.

Заподозряната Дахбия Б. е 24-годишна алжирка, пристигнала във Франция законно със студентска си виза преди шест години. Разрешението ѝ за пребиваване е изтекло. Когато в края на август е била проверена на летището, заподозряната е получила заповед за депортация. Алжирката е била длъжна да напусне Франция до края на септември, но подобно на хиляди други мигранти в тази ситуация, тя не го е направила.

Френското Министерство на вътрешните работи съобщи, че от началото на годината са изпълнени 20% от заповедите за експулсиране. Какъв точно е броят на старите случаи може единствено да се предполага. Твърди се, че има няколкостотин хиляди неизпълнени заповеди. Правителството обясни, че досега се е концентрирало върху депортирането на чужденци, извършили престъпления.

Досега Дахбия Б. не е имала контакт със съдебната система. В сряда говорителят на правителството Оливие Веран каза, че "трябва да се справим по-добре" с депортациите. "Работим с всички сили, за да гарантираме, че заповедите за депортиране ще бъдат изпълнени." Веран призова случаят "Лола" да не се политизира.

Политическа атака в парламента

Във вторник президентът Макрон прие родителите на загиналото момиче в Елисейския дворец и изказа съболезнованията си. В момента те се намират в дома си в Бретан - далеч от медийния шум.

Междувременно се правят опити за политическа инструментализация на убийството, пише още Барбара Везел. "Твърде много престъпления са извършени от нелегални имигранти, които не сме искали или не сме могли да изпратим у дома", обяви Марин льо Пен, която спечели близо 42% от гласовете на втория тур на президентските избори през април. "Ето и сега, заподозряната за варварското деяние въобще не е трябвало да бъде във Франция. Какво още чака (правителството, бел. ред.), за да действа и да спре безконтролната нелегална имиграция?"

Консерваторите също се изказаха. "Това дете е било измъчвано, изнасилено и убито от нелегална имигрантка, която е трябвало да напусне Франция." Министерството на правосъдието е отговорно за този провал, а убийството е "тежък резултат", коментира депутатът Ерик Пауге.

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети обвини дясната опозиция, че търси дребни политически ползи и използва "ковчега на 12-годишно момиче като трамплин. Това е срамно". Той атакува с критики и конкретно партията на Льо Пен: "Те в продължение на години смучат мед от срещите с нещастието", каза Дюпон-Морети.

Крайната десница и нещастието

Политологът Жан-Ив Камю от фондация "Жан Жорес" в Париж коментира ситуацията: "Лично аз смятам, че всички, които искат да се възползват от това ужасно убийство, не са свестни хора. Ние наистина имаме проблем с неизпълнените експулсирания. Но той може да бъде решен само чрез политика и дипломация, а не чрез насаждане на омраза и увеличаване на мъката на семейството". Отношенията на Франция с Алжир, откъдето пристигат много от гражданите без документи, са много напрегнати. Правителството се опитва да прецени до каква степен да се конфронтира с бившата френска колония чрез по-голям брой на принудителни експулсирания.

Камю припомня, че Земур винаги е залагал на това, че е по-радикален от Льо Пен. "Той се опитва да спечели гласове с всякакви средства, включително и с отвратителното инструментализиране на едно ужасно престъпление. Но нагласата на крайната десница винаги е била такава." Използването на драматични криминални случаи от крайната десница има историческа традиция във Франция: "През 1970-те години Жан-Мари Льо Пен (бащата на настоящата ѝ лидерка Марин) инструментализира убийства, извършени от чужденци, за да осъди имиграцията", написа журналистът Рено Дели. Днес дъщеря ми се възползва от случая "Лола", за да привлече още привърженици, завършва коментара на Барбара Везел.