Петорната комплексна съдебно медицинска психологична и психиатрична експертиза, назначена на 21-годишния Северин Красимиров, който изнасили и уби русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, е показала, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното, съобщиха от Окръжната прокуратура в Русе. 

Експертите са категорични, че Красимиров е с лека умствена изостаналост и е емоционално нестабилна личност – импулсивен тип, но може да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Той е без фундаментални разстройства в базисни сфери от психичната дейност, които да нарушават основните му психични годности, поради което може да участва в наказателния процес и да разбира смисъла и значението на извършваните следствени действия и да разбира смисъла на наложеното наказание. 

След като заключението на експертите стана факт, от Окръжната прокуратура в Русе ще внесат обвинителен акт срещу Северин Красимиров  в съда и ще поискат налагане на най-тежките наказания за изнасилването на Виктория Маринова, представляващо особено тежък случай и убийството й, извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост.

Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди вземането на досъдебното производство на специален надзор и по него се извършват интензивни следствени действия от екип от прокурори, допълват от държавното обвинение. До момента са разпитани 30 свидетели и са назначени 19 експертизи. Извършени са множество първоначални и допълнителни огледи на местопрестъплението и на веществени доказателства, както и претърсвания и изземвания. Изискани и получени са справки от мобилните оператори и медицинска документация.

В изпълнение на издадената Европейска заповед на разследване, прокуратурата в Германия извърши освидетелстване на Северин Красимиров и изготвените протоколи и фотоалбуми за това следствено действие са получени в прокуратурата. С оглед изложеното в протокола състояние на обвиняемия и установените по него следи от наранявания, Окръжна прокуратура- Русе назначи съдебно медицинска експертиза, която да даде отговор на въпроса дали е възможно установените наранявания да са получени в резултат на оказана от жертвата съпротива. 

Северин Красимиров e с постоянна мярка "задържане под стража".