42-годишният Светослав Каменов е убил 40-годишната рейнджърка от 61-ва Стрямска механизирана бригада Десислава Стоянова на 29-и срещу 30-и ноември. Това съобщи на специална пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му, военнослужещата е била приятелка с Каменов, но няма данни двамата да са имали интимни отношения.

"На 30 ноември и 3 декември военнослужещата не се е явила на работа. Поради това колегите от Военна прокуратура са образували досъдебно производство за неявяване на военна служба. Започнало е издирване от страна на Областната дирекция на МВР-Пловдив", обясни Попов.

Той допълни, че при разследването е установено, че на 29 ноември вечерта Стоянова се е видяла с Каменов, след което е изчезнала. Затова и Светослав Каменов е бил обявен за издирване, тъй като е бил последният човек, който е видял жива рейнджърката.

"До вчера той се е укривал във врачанското село Зверино. Мъжът е бивш военнослужещ и е участвал в три задгранични мисии - в Ирак и Афганистан, като рейнджър. По първоначални данни той е един от пострадалите при атентата срещу българската база "Индия" в Кербала", каза още окръжният прокурор на Пловдив.

След завръщането си от Ирак Каменов става обучител по военно-тактическа подготовка на рейнджъри, които са обучавани за специални мисии.

"В досието на задържания за убийството е записано, че е отлично боравещ с оръжие и боеприпаси и притежава умение за оцеляване в извънредни ситуации. Малко преди да бъде задържан, криминалистите установиха, че той е направил контакт със свой родственик в село Зверино, който работи в органите на реда", допълни Румен Попов.

Светослав Каменов заплашил роднината си, че ако не дойде сам в гората край врачанското село - "ще стане страшно". Впоследствие обаче той е задържан. Конвоиран е до Сопот, където показал на криминалистите къде е скрил трупа на колежката си.

При обиск на къщата му, в шкаф, със счупен врат и множество наранявания по лицето е открито тялото на издирваната Десислава Стоянова.

"До момента задържаният е направил частични самопризнания. По отношения на мотива - работи се по всички версии и не се изключват нито неуредени финансови взаимоотношения, за каквито има доказателства. Нито евентуално сексуално посегателство или опит за такова", категоричен бе Румен Попов.

Окръжният прокурор на Пловдив съобщи, че задържаният е криминално проявен и осъждан.

Директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков заяви, че днес на 42-годишния Светослав Каменов ще му бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 20 години затвор. По думите на Илков обаче разследването продължава и при необходимост и нови данни обвинението ще бъде прецизирано.

"Каменов е осъждан през 2010 година за шофиране в нетрезво състояние и за предизвикване на катастрофа със значителни имуществени щети. Наложено му е условно наказание, а книжката му е отнета за 11 месеца", допълни шефът на пловдивската полиция.

През 2011 г. рейнджърът е осъден за отклоняване от военна служба. Две години по-късно Светослав Каменов е получил още една присъда. Този път за подаване на фалшив сигнал за наличие на взривно устройство в клон на банка ДСК в Карлово.

"Последно през 2014 г. Районният съд в Мездра е признал Светослав Каменов за виновен за неплащане на издръжка. Не му е наложено наказание, тъй като той същевременно е платил дължимото", обясни Атанас Илков.