Неизвестни тровят диви животни в Рила, предупредиха от Сдружението за дива природа "Балкани". Наскоро е бил отровен вълк, на когото екип на организацията е поставил GPS предавател с научни цели. На 100 метра от вълка е открита лисица, за която също се предполага, че е умряла от отравяне. Животните са открити на ливади с човешка дейност, а на 200 м от труповете им са играели деца.

Елена Цингарска от сдружението предупреди, че опасността е и за хората.

"Едната опасност идва от прекия контакт с отровено животно, а другата е доста по-невидима за нас - тази отрова може да бъде пропита в почвата, след което да премине чрез корените на растенията и хифите на гъбите - билки и гъби, които хората след това събират. На хората трябва да им стане ясно и най-вече на тези, които вършат подобни неща, че това е изключително важно за нас и за нашите деца, не само за животните", обясни Цингарска.

Тя подчерта, че няма протокол, според който институциите да знаят кой е отговорен в подобна ситуация и как трябва да се действа. Природозащитниците сигнализирали институциите, но само част от тях се отзовали на сигнала.

От МВР и регионалната дирекция на горите изпратили екипи. Те си свършили работата, доколкото им позволи тяхната неподготвеност за подобни ситуации и липсата на какъвто и да е протокол за действие и за отговорностите на различните институции при такива случаи, обясняват от сдружението.

Най-любопитен е отговорът на Агенцията по храните, която отговаря и за животните. Оттам заявили, че нямат финансиране за изследване за наличие на отрови в телата на животните и определянето им. Но пък взели проби за бяс. Ако от сдружението имали претенции трябвало да заплатят изследването за отрови.

"А ние претенции нямаме!! Подадохме сигнал за наличие на отрови в природата, достъпни за други животни и за хората. Ако от БАБХ не са отговорни за предприемане на незабавни мерки за предотвратяване на отравяния на животни и хора и установяване на наличието и вида на отровните вещества, то тогава кой е!!!", питат от организацията.

В крайна сметка "Балкани" сами взели проба и я дали за изследване.

РИОСВ Благоевград пък не си направили труда за каквато и да е реакция по повод подадения сигнал.