Чудовището от Флоренция. Така медиите наричат серийния убиец, държал в страх красивия италиански град и околностите му в продължение на 17 години - от 1968 до 1985 година.

16 души губят живота си за това време, а въпреки няколкото извършени ареста и дори присъди, случаят се счита за студено досие. Италианската полиция вече 41 години търси кой е безмилостният убиец, извършил най-ужасяващите серийни убийства в историята на Италия. Засега безуспешно.

Снимка: Архив

Първите жертви

Всичко започва в топлата лятна вечер на 21 август 1968 година в гориста местност на малкото градче Синя в покрайнините на Флоренция. 31-годишната Барбара Лочи и любовникът й - 29-годишният Антонио Ло Бианко са се усамотили в паркираната кола на връщане от кино. И двамата са женени, но не един за друг. На задната седалка на автомобила спи 6-годишният син на Барбара - Наталино. Отдалите се на ласки любовници не чуват как към колата се приближава човек. Секунди по-късно те са застреляни и умират на място

В 2 часа през нощта входният звънец събудил собственика на къща на около 2 километра от паркираната кола. Съненият мъж, който погледнал през прозореца, с изненада видял малкото босо момченце пред вратата на дома си.

"Моля ви, пуснете ме. Уморен съм, а татко е вкъщи и е болен. Трябва да ме заведете при него, защото мама и чичо са мъртви", казал Наталино.

Снимка: Архив

По-късно момченцето ще разкаже пред разследващите, че се е събудило от изстрели, а непознат мъж го е взел на ръце и го е занесъл до къщата, като през целия път му е пял популярна песничка. Същият мъж натиснал звънеца, оставил детето пред входната врата и си  тръгнал. 

Пристигналите на място детективи откриват край белия автомобил "Алфа Ромео" осем гилзи от пистолет "Берета" .22 калибър. Но не и оръжието. 

Оказва се, че 31-годишната Барбара е била любовница на още няколко мъже, включително тримата братя Винчи - Джовани, Салваторе и Франческо - работници от Сардиния, познати на полицията за дребни престъпления. Съпругът на убитата млада жена - Стефано Меле пък е значително по-възрастен от нея - по време на двойното убийство той е на 49 години. 

Меле е задържан, а на следващия ден неочаквано признал, че е убил съпругата си и любовника й с помощта на Салваторе Винчи. Пред разследващите Стефано заявил: "Убих жена си и любовника й, защото ми писна да бъда унижаван непрекъснато. Съпругата ми ме мамеше от години, но реших да се разправя с нея едва преди няколко месеца".

По думите му, двамата със Салваторе проследили Барбара и Антонио от киното до горичката, а когато се отдали на ласки, Винчи извадил пистолет от една торба му го дал. Стефано се приближил до колата и започнал да стреля, докато изпразнил пълнителя.

Снимка: Скрийншот/Rai Tre

Синът му се събудил от изстрелите. Стефано се върнал в колата на Салваторе и му казал, че ги е убил. Двамата мъже потеглили към моста в град Синя, където хвърлили оръжието. После Стефано се прибрал вкъщи.

По-късно Меле оттеглил показанията си срещу Салваторе Винчи и заявил, че той сам е извършил двойното убийство. Направеният тест с парафинови ръкавици пък показал наличие на барутни частици по ръцете му. 

Малкият Наталино също разказал различни версии пред криминалистите. Първо момченцето казало, че баща му е бил край колата по време на стрелбата заедно с други мъже, един от които се казвал "Салваторе". По-късно обаче детето заявило, че не е виждало баща си изобщо. Противоречиви били и показанията му за това как се е озовало пред къщата. Първо Наталино казал, че е носен на ръце от непознат мъж, а след това, че самичък е изминал разстоянието от почти 2 километра през гората.

Въпреки очевидните несъответствия във версиите за двойното убийство, Стефано Меле е осъден на 14 години затвор. По-леката присъда е постановена, тъй като съдът приел, че мъжът страда от "временно умопомрачение". 

През 1968 година престъплението е счетено за убийство от страст - измаменият съпруг защитава честта си. Случаят е приключен. Но само за 6 години.

Чудовището се завръща

15 септември 1974 г. Името на Стефано Меле отдавна е забравено, когато в полицията е подаден сигнал за ново ужасяващо двойно убийство. Телата на 18-годишната Стефания Петини и 19-годишния Паскуале Джентилкоре са открити в покрайнините на градчето Борго Сан Лоренцо на около 20 километра североизточно от Флоренция. Свидетели разказали, че двойката се усамотявала на това място повече от година. 

Stefania Pettini and Pasquale Gentilcore

Паскуале бил намерен застрелян на шофьорската седалка, а голото тяло на Стефания било върху тревата до автомобила с широко разтворени ръце и крака. Криминалистите преброили над 90 прободни рани по момичето, нанесени след смъртта и не особено дълбоки, но освен това тя била насилена с клон от маслиново дърво. Парите на двойката били непокътнати - портфейлът на младежа бил намерен в жабката, а чантичката на Стефания - в близката гора без никакви липси. Нямало ги само няколко дребни бижута, които момичето обичайно носело. 

Аутопсията показала, че Паскуале е прострелян пет пъти, а Стефания - три пъти. Оръжието - "Берета", .22 калибър, не било открито. Двойното убийство останало неразрешено, а полицията изобщо не го свързала със случая на Барбара и Антонио. Разследващите решили, че то е дело на сексуален маниак. 

Изминали нови 7 години. На 6 юни 1981 г. "Чудовището от Флоренция" отнема живота на 21-годишната Кармела де Нучио и 30-годишния й любовник Джовани Фаги. Колата им била паркирана на черен път в района на град Скандичи, само на 6 километра от Флоренция и в близост до популярния нощен клуб "Анастасия". 

Carmela de Nuccio and Giovanni Faggi

И двамата са с прострелни и прободни рани. Джовани е открит полугол на шофьорската седалка, а Кармела - на около 7 метра от колата. Краката й били широко разтворени, а фланелката и дънките й срязани. Момичето нямало вагина - тя била изрязана и отнесена от ужасяващия убиец. Аутопсиите показали, че двамата са починали от многобройни огнестрелни рани, докато са седели в колата.

Балистичната експертиза показала, че оръжието е същото - "Берета", .22 калибър. Разследващите бързо направили връзка с убийството от 1974 г., като вече станало ясно, че си имат работа със сериен убиец.

Скоро в ареста се озовал местният воайор Енцо Спалети, който обсъждал убийствата на Кармела и Джовани със съпругата си преди полицията да оповести за тях. Той прекарал три месеца в следствения арест, но бил освободен, защото "Чудовището" нанесло поредния си удар през октомври.

Жертвите са 24-годишната Сузана Камби и 26-годишният Стефано Балди. Около 22 часа на 22 октомври 1981 година те били в колата си, паркирана на селски път край град Каленцано - на 11 км северозападно от Флоренция. Според местните, двойката не била от "редовните" посетители на района. Телата били намерени на следващата сутрин.  

Susanna Cambi and Stefano Baldi

Този път и мъжът бил извън автомобила само по тениска и слипове. Тялото на Сузана било от другата страна на колата, а вагината й била отстранена по същия начин като при Кармела Де Нучио. Вещите на 24-годишната жена били разпръснати, но нищо не липсвало. За първи път обаче криминалистите попаднали на следа - в калта край труповете те намерили отпечатък от мъжка обувка - 44-и размер.

Патологът заключил, че и двете жертви са били простреляни, а Сузана е обезобразена след смъртта й. Балистичната експертиза потвърдила опасенията на разследващите - двойката била убита с "Берета", .22 калибър. 

След като случаят бил широко отразен от медиите, с полицията се свързали две двойки, които били в същия район във фаталната вечер. Те разказали, че са видели червен автомобил "Алфа Ромео", шофиран с висока скорост от мъж да се отдалечава от местопрестъплението. Техните показания дали възможност да бъде изработен и първият фоторобот на убиеца

Снимка: Архив

 Повратна точка в разследването

На 19 юни 1982 г. 19-годишната Антонела Мильорини и 22-годишният Паоло Майнарди паркирали колата си на малка пряка на главната улица в селце недалеч от Флоренция. Девойката вече била чула за "Чудовището от Флоренция", затова и с приятеля й предпочели да не излизат извън населеното място.

Паоло видял убиеца в момента, в който открил стрелба. Антонела загинала на място, но приятелят й успял да запали колата и да включи фаровете. 

Antonella Migliorini and Paolo Mainardi

За съжаление колата била паркирана със задницата си към главната улица и задните гуми попаднали в канавката. Убиецът стрелял по фаровете и след това изпразнил пълнителя в двете си жертви. Не успял да ги обезобрази, защото случаен шофьор спрял наблизо. 

Минути по-късно екипите на полицията и Спешна помощ били на място, а лекарите установили, че 22-годишният Паоло все още диша. Младежът бил откаран в болница, но въпреки усилията на лекарите - издъхнал.

За първи път "Чудовището от Флоренция" оставяло жив човек след себе си. Прокурорът Силвия дела Моника, която разследвала двойните убийства, решила да излъже, за да принуди убиеца да направи грешка. Тя обявила пред медиите, че преди да почине Паоло е успял да каже няколко думи. 

Рискованият ход на прокурорката наистина изнервил убиеца. След излизането на следобедния печат един от медиците на спешна помощ, който придружил Паоло Мейнарди до болницата, получил две телефонни обаждания от човек, който първо заявил, че е от прокуратурата, а после променил историята си и се идентифицирал като убиеца. Искал да знае какво е казал младият мъж преди да умре. 

Писмо до полицията

Скоро след убийствата на Паоло и Антонела, в полицейски участък във Флоренция било получено писмо. В него имало изрезка от вестникарска статия за смъртта на Барбара и Антонио през 1968 г. и един въпрос: "Защо не погледнете от друг ъгъл?". Което било и сторено. 

Гилзите от двойното убийство, за което бил осъден Стефано Меле били сравнени с тези, открити на всички останали местопрестъпления. Експертизата доказала не само, че са еднакви, но и че са от една кутия. Но тъй като съпругът на Барбара все още бил в затвора, той не би могъл да е "Чудовището от Флоренция". 

Затова и разследващите се насочили към братята Винчи. И по-конкретно към двама от тях - Салваторе и Франческо, тъй като след убийствата на Паоло и Антонела, колата на Франческо Винчи била открита в горски район в провинция Тоскана. Така единият от братята Винчи става официално заподозрян. Той е арестуван в края на лятото на 1983 година. Седмици по-късно обаче следва ново двойно убийство. Но жертвите са двама мъже. 

Грешка в модела

Вечерта на 9 септември 1983 година двама германски туристи - 24-годишните Йенс Уве Рюш и Хорст Майер си почиват, слушайки музика и четейки в своя микробус "Фолксваген", паркиран в предградие на Флоренция. Убиецът стреля през единия прозорец, но стъклото не се чупи и не пада. Много важен факт, който ще помогне на разследването. Следва стрелба през друг прозорец, след което стрелецът влиза в буса, за да довърши започнатото. 

Вътре го очаква "неприятна" изненада. Той не може да извърши ритуала си, защото е убил двама мъже. Вероятно слабата фигура и дългата руса коса на единия от младежите са заблудили "Чудовището".  

Uwe Rush and Horst Meyer 

Но дупките от куршумите (които са от "Берета".22 калибър, разбира се) дават друга ценна следа на разследващите за самоличността на "Чудовището от Флоренция" - неговия ръст. Измерванията показват, че стрелецът е поне 180 см. 

Франческо Винчи е в ареста, затова разследващите решават, че това двойно убийство е дело на негов роднина, който се е опитал да "копира". Племенникът на Франческо - Антонио е задържан, а след него и брат му Салваторе. Тримата са разпитвани с месеци с надеждата за самопризнания, но те постоянно отричат. 

Последните 4 жертви

"Чудовището от Флоренция" отнема живота на още четирима души през следващите две години.

На 29 юли 1984 година 18-годишната Пиа Ронтини и 21-годишният Клаудио Стефаначи са застреляни и намушкани в колата им, паркирана в гориста местност в градчето Викио на около 25 километра от Флоренция. Тялото на момичето е извлечено от автомобила, а убиецът е извършил сатанинския си ритуал - изрязва вагината й, но отрязва и лявата й гърда.  

Разследващите обаче намират нови следи от извършителя: 

  • отпечатък от ръката му на тавана на колата, според който той е десничар
  • отпечатъци от колената му отстрани на колата, потвърждавайки, че ръстът на убиеца е между 180 и 185 см.

За пореден път Чудовището нанася своя удар, докато криминалистите имат заподозрени. Разследващите нямат друга опция освен да освободят сардинците от семейство Винчи.

Последното двойно убийство е извършено в нощта на 8 септември 1985 г. Жертвите отново са чужденци - французи. 36-годишната Надин Морио и 25-годишният Жан Мишел Кравечвили къмпингуват край Скопети - градче на около 35 километра от Флоренция. 

The crime scene in 1985 in Florence

Стрелецът открива огън, докато двамата са в палатката. Надин е простреляна с четири куршума и умира на място. Жан Мишел, който е активен спортист и шампион на 100 метра, успява да излезе и да побегне към гората. Французинът обаче е ранен и убиецът лесно го догонва, след което го доубива с ножа си. След това се връща и отрязва лявата гърда на 36-годишната Надин и вагината й. Балистиката доказва, че използваното оръжие е добре познатата "Берета". 

На следващия ден прокурор Силвия дела Моника получава писмо. Адресът е от изрязани букви от вестници, а вътре е част от гърдата на Надин. Заради грешка в изписването на адреса, разследващите заключват, че убиецът е недобре образован.

Снимка: Скрийншот/You Tube

Пратката дотолкова разстройва прокурор дела Моника, че тя се оттегля от случая и скоро след това напуска правосъдната система. 

Осъден и оправдан

Разследването на жестоките престъпления на "Чудовището от Флоренция" е най-голямото в историята на италианската полиция, като са разпитани над 100 000 души. 

На 11 септември 1985 г. в полицията е получено анонимно писмо, насочващо следователите към Пиетро Пачиани - "насилник, който малтретира жена си и дъщерите си". Твърдението е истина, 60-годишният необразован фермер ще лежи няколко пъти в затвора в периода от 1987 до 1991 г. за насилие над близките си. Той дори изнасилвал собствените си дъщери. Освен това разследващите откриват, че през 1951 г. младият Пиетро е заварил годеницата си да се целува с друг мъж, след което е намушкал 19 пъти с нож съперника си и е принудил младата жена да прави секс с него до трупа. За престъплението си италианецът е осъден на 13 години затвор и е освободен малко преди първото двойно убийство, извършено от "Чудовището от Флоренция".

Така всички сили на криминалистите се насочват към личността на Пиетро Пачиани. Според свидетели, фермерът бил много избухлив и изпадал лесно в ярост. Освен това бил хроничен лъжец. Дъщерите му пък разказали, че освен изнасилванията и побоищата, той често ги карал да ядат от храната на кучетата, за да пести пари. 

Снимка: Скрийншот/You Tube

През април 1992 г. разследващите открили ръждясал патрон, .22 калибър, закопан в зеленчуковата градина на Пачиани. Това, както и бележник и сапунерка, германско производство, за които криминалистите смятали, че са на убитите Уве и Хорст, наклонило везните към повдигане на обвинения срещу Пиетро Пачиани, като извършител на осемте двойни убийства. 

На 14 април 1993 г. започва процесът. Той се предава пряко по телевизията. 68-годишният Пиетро Пачиани застава пред магистратите. Доказателствата срещу него обаче са косвени, а дъщерите и съпругата му свидетелстват, че той няма как да е "Чудовището от Флоренция", тъй като постоянно се наливал с алкохол и бил вечно пиян. 

Въпреки всичко през 1994 година Пиетро е признат за виновен и осъден. Когато обявили присъдата му - виновен, Пачиани бил извлечен от съда, крещейки че е "невинен като Исус на кръста". Според италианското законодателство присъдата му подлежи на обжалване и две години по-късно той е оправдан. Мотивите са няколко:

  • Според разследващите, серийният убиец е импотентен (затова обезобразява убитите жени), докато Пачиани е хиперсексуален. През годините той има контакти не само със съпругата си, но изнасилва и дъщерите си и наема проститутки
  • Нито една от жертвите на "Чудовището от Флоренция" не е ограбена, а фермерът бил известен със склонността си да използва всяка възможност за "лесни пари"
  • Пиетро Пачиани е на 60 години при последното двойно убийство и е страдал от сърдечно заболяване. Това изключва възможността той да догони младия и трениран французин Жан Мишел
  • Според откритите следи при убийствата, убиецът е поне 180 см висок, а Пачиани е едва 160 см
  • Пиетро Пачиани е имал алиби за нощта, в която са убити Надин и Жан Мишел

Пуснат на свобода, фермерът живее още две години и умира през февруари 1998 година от инфаркт. Следователите обаче не се отказват и започват работа по нова версия - че двойните убийства са дело на цяла банда. Няколко месеца по-късно двама приятели на Пиетро Пачиани - 70-годишният Марио Вани и 54-годишният Джанкарло Лоти са задържани и обвинени, че са участвали в пет от двойните убийства. Доказателствата като цяло се крепят върху "самопризнанията" на Лоти, за които се твърди, че са изтръгнати с насилие от полицията. В крайна сметка Марио Вани и Джанкарло Лоти били признати за виновни и осъдени.

Въпреки присъдите им и до днес случаят с "Чудовището от Флоренция" се счита за отворен. Защото отговор на въпроса: "Кой всъщност е Чудовището от Флоренция" така и няма...