Сватът на бизнесмена Васил Божков - бившият столичен кмет Стефан Софиянски, каза, че не е бил информиран за завръщането му в страната.

"Не, не знаех за неговото идване в конкретния ден. Децата ми казаха, че има намерение да се върне, но конкретния ден научих от медиите. Тази тема е чувствителна в семейството и ние не я коментираме", каза по бТВ бившият служебен премиер, чиято дъщеря е омъжена за сина на Божков.  

Софиянски призна, че се тревожи за живота му.

"Тревожа се за всеки един човек, защото това показно убийство, което имахме преди две седмици дава един друг начин на живот. Дългото време на безвластие, чувството, че няма стабилност в държавата, води до такива събития. Не само с Божков, с всеки може да се случи", добави Софиянски.

"В цялата ситуация най-деликатно е състоянието на прокуратурата, защото тя сама компрометира обвиненията, отстранявайки Гешев и обвинявайки го в този стил на работа. Сега трябва да покаже друго лице", смята той.

Софиянски подчерта, че доколкото знае, част от делата на Божков за хазарта са спечелени и са отпаднали исканията на всички инстанции.

Той коментира и 19-те обвинения срещу Божков.

"Аз смятам, че Божков не е виновен и аргументите са ми, че изведнъж се натрупват 19 дела. А къде е била прокуратурата през времето, когато са се случвали тези събития? Изведнъж започва да ги натрупва", добави Софиянски. И каза още, че не е чувал за връзка на Божков с Пригожин.

В събота Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Васил Божков, който се завърна изненадващо в петък от Дубай и още на летището беше задържан заради задочните обвинения към него, 19 на брой и по три дела.

Предмет на мярката за неотклонение беше тъй нареченото "хазартно дело", но по време на пледоариите в съдебната зала от прокуратурата обявиха за доказателства, че бизнесменът е бил в контакти със загиналия основател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и намерения за общ бизнес. Освен с него мейли и други доказателства, по думите на прокурор Ангел Кънев, доказвали връзките му и с други руснаци от санкционния списък. Божков нарече всичко това "глупости" и обяви, че ще обжалва постоянния арест.