Петър Костов-Стъкларя, който има бизнес, свързан с оказване на пътна помощ, и приятелят му Георги са двама от тримата задържани за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, съобщи "24 часа".

Спецоперацията на СДВР и Специализираната прокуратура бе проведена на ул. "Летострой" 5А в столичния жк "Левски" вчера сутринта. В ареста са убиецът на 46-годишната Марангозова и неговият помагач, който му е осигурил коридор за бягство, но от МВР не казаха кой от двамата - Стъкларя или Георги, е натиснал спусъка, а трети човек бе разпитван до късно вечерта и не бе ясно ще му бъде ли повдигнато обвинение.

46-годишната жена бе убита на 10 октомври м.г. Тя беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона с приятеля си Динко Геров. Трупът й бе открит именно от него, а до тялото на Станка имаше изкуствена бяла роза. Убиецът остави три гилзи на местопрестъплението, а проектилите бяха намерени в автомобила на Марангозова.

При претърсванията на няколко адреса вчера бяха открити множество боеприпаси, които съвпадат като калибър с пистолета, с който е стреляно, но не ѝ оръжието на убийството.

Петър Костов има криминални регистрации за наркотици, в миналото бил задържан и за подготовка на отвличане. Носел прякора Стъкларя заради бизнеса на баща му, който имал стъкларско ателие.

“По този случай се провеждат множество действия по разследването, не само в София, на много места”, каза главният прокурор Иван Гешев. МВР има подозрения кой е поръчителят, посочи пък главният секретар на вътрешното ведомство Ивайло Иванов и допълни, че той не е задържан.

“Известен ни е, въпрос на доказателства”, добави Иванов. Колко от задържаните ще получат обвинения, ще се разбере днес.

Още след убийството криминалистите разпитваха десетки бизнесмени, които през последните 10 г. са имали отношения с Марангозова. С повечето от тях жертвата водила съдебни дела за милиони. Станка вземала пари, които трябвало да бъдат инвестирани в ценни книжа през борсата, за да носят печалба. В повечето случаи парите се губели. В момента като заподозрени за поръчката са двама. Приживе Станка е била пребивана няколко пъти, разказал мъж, с когото имала отношения преди време. Редовно я заплашвали заради милионите, които така и не успяла да спечели за хората, с които е имала договори.

Марангозова бе обвиняема за документни измами на стойност от 1,4 млн. лева, след като през 2011 г. бе задържана по разследване за измами, пране на пари и участие във финансови пирамиди за над 65 млн. лева.