Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност започна тази сутрин на територията на Софийска област. Засилено полицейско присъствие има в Костинброд, Костенец, Драгоман, Ботевград, Правец, Сливница и Елин Пелин.

Участват и екипи на жандармерията, данъчните, РЗИ, агенцията по безопасност на храните и комисията за защита на потребителите.

23-ма души са задържани при операцията до момента в Софийска област, образувани две досъдебни производства и две бързи за шофиране след употреба на наркотици, съобщиха от МВР.

При акцията са проверени 364 човека и над 260 превозни средства. Съставени са 85 акта от органите на МВР , както и 12 от други служби участвали в операцията. 25 са предупредителните протоколи издадени до момента.

Сред арестуваните хора има такива с криминални регистрации за различни престъпления. Полицията е проверила 25 заложни къщи и 19 пункта за изкупуване на метали. Екипите на МВР са влезли и в девет автоморги. Търговските обекти, които са инспектирани, са над 40. Акцията продължава и в момента

До момента в Ботевград са задържани 7 души, сред които и един, обявен за национално издирване. Съставени са 10 акта за различни нарушения.

Сутринта започна спецакция и в Бургас срещу битовата престъпност. Има множество задържани. Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност или такава, свързана с административни нарушения.