В резултат на мероприятията на полицията във Варна е установено, че фентанил и негови аналози се разпространяват в ромския квартал "Максуда" в града. Това обяви на брифинг заместник директорът на Областната дирекция на МВР комисар Андрей Ангелов.

Той уточни, че са установени и конкретни разпространители и срещу тях са предприети действия. В резултат на това на 13 юли са задържани две жени, в момент на сделка с над 200 грама аналог на фентанил - алфа метилфентанил и над 50 000 лева. Мониторингът на полицията върху пазара на наркотици на територията на дирекцията сочи, че след задържането на двете жени няма други случаи на разпространение на фентанил и негови аналози, каза Ангелов.

Той посочи, че в края на май е била установена появата на пазара на особено опасното наркотично вещество - фентанил и негови аналози. От проведените беседи с наркозависими през юни е установено, че на територията на града се разпространява нов вид хероин, който е с по-силно въздействие. Наркозависимите го наричат помежду си синтетичен хероин, обясни комисарят.

Той коментира по повод на разпространени в някои медии твърдения, че за последната седмица на територията на Варна има 10 смъртни случая в резултата на интоксикация с фентанил и негови аналози, че за периода 10 април до момента са установени 9 смъртни случая на наркозависими. По всяко от досъдебните производства са назначени химични изследвания на кръвта на починалите за наличие на наркотични вещества.

Към момента са изготвени съдебно-медицински експертизи по две от тях, като резултатът от химичното изследване сочи, че в кръвта на починалите има наличие на метамфетамин. При два от случаите до телата на починалите са намерени спринцовки, като в остатък в едната от тях има следи от аналог на фентанила.

Това е единственият случай, при който категорично е установено, че преди смъртта си лицето вероятно е употребило това вещество, каза Ангелов. По останалите случаи се чакат резултатите.

Той съобщи още, че вчера при полицейска операция по линия разпространение на наркотици са задържани двама души - на 18 и 36 години, криминално проявени. Те са съседи и разпространяват дрогата от домовете си, които са в един вход и на един етаж.