Гърция поиска екстрадицията на българин, заради нелегални мигранти. Преди две години мъжът е продал кемпер, в който след това били настанявани бежанци.

64-годишният Тошко Тодоров, известен с прякора "Машора", е бил задържан миналия вторник пред дома си. Отвеждат го пред очите на съпругата му.

"Казаха, че е европейска заповед за арест от Гърция, което много ни шокира. Ние помислихме, че понеже преди години беше тираджия някакъв акт, фиш и мислихме, че е във връзка с това", обясни Диана Тодорова пред NOVA.

Наемат адвокат. Оказва се, че Тошко е задържан за трафик на хора в Гърция и властите в южната ни съседка настояват за неговото екстрадиране.

"Как така го издирват международно, след като никой не е идвал да го търси на домашния му адрес и на местоработата му", пита дъщерята на задържания.

През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. Появяват се купувачи - българин от Плевен и италианец.

"Странно ни стана, че при покупката, когато дойдоха двамата мъже вкъщи казаха, че не им трябва никакво оборудване от самия кемпер", разказва още дъщерята на Тодоров.

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Иран, Ирак и Бангладеш са намерени изоставени от трафиканти в същия кемпер в Драма. Гръцките власти намират и двата талона на Тошко Тодоров и го обявяват за издирване.

"Начинът, по който действа Закона превръща българския съд в една пощенска кутия, т.е. съдът получава европейската заповед за арест. Разпорежда се по нея, след което той няма как да откаже въпросното лице да бъде екстрадирано в държавата, която го иска", казва адвокат Гънчо Гънчев.

В периода, в който е извършено престъплението в Гърция Тошко Тодоров е бил на работа в Карлово. Това става ясно от служебна бележка, издадена от работодателя му. В селото му тече подписка, а утре се вдигат и на протест.

"Вярвам, че така нашето законодателство ще вземе правилното решение и ще защити един свой гражданин, за да не допуснем той да бъде екстрадиран и съден в Гърция", казва кметът на Столетово Мирослав Колев.

От Външното министерство съобщиха, че вече са поискали от Генералното ни консулство в Солун цялата информация по случая. А Окръжната прокуратура в Пловдив заяви, че по закон е длъжна да внесе искането за екстрадация в съда.