Американският финансов магнат Джефри Епстийн се е самоубил в килията си в затвора в Ню Йорк, докато очакваше процес по обвинение, че е извършвал трафик на непълнолетни момичета за секс.

Епщийн е намерен в килията си в затвора в Манхатън след "очевидно самоубийство", съобщи американското Министерство на правосъдието.

Той е открит около 6:30 часа местно време (14:30 часа българско време) и е закаран в болница в Ню Йорк, където е обявен за мъртъв, се добавя в изявлението.

"ФБР разследва инцидента", казаха от ведомството. The New York Times и други медии цитират служители на затвора, че Епщайн се е обесил.

Ей Би Си припомня, че преди две седмици Епстайн е направил опит да се обеси в килията си и е бил намерен да лежи в почти без съзнание на пода. Тогава бе откаран в болница и състоянието му бе стабилизирано. По-късно Епстийн бе върнат обратно в килията си.

66-годишният педофил Джефри Епстайн бе богат мениджър на хедж фондове, който някога е бил приятел с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, британския принц Андрю и сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Той беше задържан на 6 юли т. г. на слизане от частния си самолет в Ню Джърси по обвинение за трафик на непълнолетни момичета и сексуална експлоатация, част от която е извършена на собствения му о-в Литъл Сейнт Джеймс, наречен от американските медии Острова на разврата.

Арестът на мултимилионера стана след нов преглед на някога пазеното в тайна споразумение, което финансистът сключил с прокуратурата. През 2008 г. той се е признал за виновен пред съда във Флорида по обвинения, че е подтиквал и доставял с цел проституция лица на възраст под 18 години. Споразумението тогава сложи край на разследване, което можеше да доведе до доживотен затвор за Епстайн. Вместо това той беше осъден на 13 месеца затвор и трябваше да плати обезщетения на десетки от някогашните си жертви.

Съгласно повдигнатото му по-рано тази година обвинение, Епстайн е плащал на момичетата, за да правят секс с него, след което ги заставял да му търсят други жертви, които той - по сведения на свидетелка - прехвърлял и на приятели и познати. Някои от момичетата били само на 14 години. Епстийн отхвърляше обвиненията и пледира невинност.

Снимка: АР/БТА