МВР трябва да каже циганин ли е извършителят на убийството на Виктория Маринова и защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови. Това каза лидерът на "Атака" и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по време на заседание на комисията.

Въпросът за етноса той отправи към вътрешният министър Младен Маринов.

"Защо МВР забрани да се обсъжда етническия произход на тежки престъпления? Преди години имаше случай с насечена с брадва възрастна жена от двама цигани. И след това съдията ги пусна на свобода. Поставих този въпрос в парламента и бях осъден от съдията защо съм му споменал името", каза Сидеров. Той попита още защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови.

"Как извършителят е успял да избяга и дали не е свързан с други лица? Дали някой не го е насочил към тази жертва", попита още Сидеров.

Той коментира и темата за преструктурирането в МВР, като запита не са ли нужни и съкращения, а не само преформиране.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов опонира на лидера на Атака като заяви, че не би трябвало да бъде посочван етноса на извършителя на убийството, защото по този начин се противопоставя обществото.

Цветанов поздрави министър Маринов за бързото разкриване на случая. "Много разчитаме на засиления журналистически интерес, за да създадем респект към институциите на България. Защото добрата работа на служителите на МВР и на Прокуратурата доведоха до този добър край. Както и доброто сътрудничество с германските служби даде възможност за откриването на предполагаемия извършител за часове", коментира Цветанов.

Dir.bg припомня, че по-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов разясни пред депутатите, че все още към момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор. Той поясни също, че продължава да се работи по различни версии.Работим по версията и за евентуални съучастници и мотиватори на Северин Красимиров за извършване на престъплението, каза Маринов.

"До момента имаме събрани доказателства, които подкрепят в голяма степен, че той е действал ситуитивно и без предварителна подготовка. Това е подкрепено със свидетелски показания. Но работим и по тезата за търсене на негови евентуални съучастници и мотиватори на това престъпление", поясни Маринов.